'Dünya mirası Nevşehir'i tahrip eden Başkan görevden alınsın' talebi

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Nevşehir'de tarihi mirasın "temizlik" adı altında talan ve tahrip edildiğini savunan Ankara Mimarlar Odası Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Nevşehir Belediye Başkanı’nın, bu tahribattan dolayı görevden alınmasını talep edeceğiz. İş makineleriyle girip temizlik yapıyorum diye yer altı şehirlerini darmaduman edemezsiniz" dedi.

Haber Merkezi

Nevşehir’de iş makineleriyle tarihin tahrip edilmesine tepki gösteren Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek, "Oradaki kültür varlıkları sadece bizlere değil, tüm dünyaya ait. Bu mücadelenin peşini bırakmayacağız" mesajı verdi. 

"BELEDİYE BAŞKANI GÖREVDEN ALINSIN"

Nevşehir Kalesi'nin talan edildiğini bir süre önce gündeme getiren Mimarlar Odası Ankara Şubesi yönetimi adına konuşan Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şunları söyledi: 

“Nevşehir kalesinin talan edildiği, Belediye Başkanı’nın bu süreçte sorumluluğu olduğunu dile getirmiştik. Kültürel mirasın tahribi ve bir dönemin izlerinin silinmesine ilişkin sıkıntılı bir durum var. Kültür Bakanlığı’na durumu ilettik, Koruma Kurulu’ndan bilgiler istedik. Kültür Bakanlığı Teftiş Kurulu'na Nevşehir'deki tahribatı tespit etmesi için yazı yazdık. Teftiş Kurulu da bize, 'iddialarınızı somut bilgi ve belgelerle gönderirseniz gereğini yerine getiririz' dedi. Somut belgelerin hepsi ortada. Nevşehir'deki tescilli kültür varlıklarının yerlerinde yeller esiyor. Bu tescilli kültür varlıklarını fotoğraflarını da Kültür Bakanlığı’na göndereceğiz. Ayrıca İçişleri Bakanlığına’da dosyanın bir örneğini göndereceğiz. Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver'in yaptığı tahribattan dolayı görevden alınmasını talep edeceğiz. İş makineleri ile girip burada temizlik yapıyorum diye yer altı şehirlerini darmaduman edemezsiniz. Oradaki kültür varlıkları sadece bizlere değil tüm dünyaya ait. Bu mücadelenin peşini bırakmayacağız."

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya ise, "Kültür Bakanlığı somut delil istiyor. Kültür Bakanlığı ile yerel yönetimler arasında bizler aracı değiliz. Böyle bir misyonumuz yok. Bu bölge zaten Kültür Bakanlığı’nın sahip çıkması gereken bir bölge. Elbette somut belgeleri ileteceğiz ama Kültür Bakanlığı’na burada önemli bir sorumluluğu olduğunu hatırlatmak lazım. Bu kültür varlıkları, yapıları nerede? Nevşehir Belediye Başkanı’na soruyoruz. Belediye Başkanı’nın 'temizledik' dediği bu yapılar olabilir mi?” dedi.