Doların yükselişi devam ediyor

Haftaya sakin başlayan dolar fiyatları, yeniden tırmanışa geçti. Dolar kuru en yüksek 3.92 seviyesini görerek ocak ayından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Avro kuru ise 4.60 seviyesinin üzerine çıktı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), geçen hafta sonu TL uzlaşmalı döviz satım ihalelerine başlanacağını ve yıl sonuna dek en fazla 3 milyar dolar satılacağını belirtti.

TCMB'nin açıklamasının ardından Dolar/TL  kuru pazar günü TSİ 21:00'de 3.8228 seviyesine kadar geriledi. Ardından kayıplarını silen kur, pazartesi günü erken işlemlerde kademeli olarak yükselerek 3.92'nin üzerine tırmandı.

TL'DE RİSK DEVAM EDİYOR

Bankacılar, TL varlıklarında dış gelişmelerin yanı sıra iç risklerin baskısının da sürdüğüne işaret ediyor. Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine'nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, ABD ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarındaki ana neden olarak ön plana çıkıyor.

ABD ve Türkiye arasındaki gerilimin unsurlarından biri de İran'a yönelik ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan altın tüccarı Rıza Sarraf davasına ilişkin gelişmeler. Sarraf'ın 27 Kasım'da duruşması başlayacak. Piyasalar dava sürecine ilişkin gelişmeleri de yakından izliyor.