Doç. Dr. Belek: Kapitalizmde sağlık hak olmaktan çıkar!

Halk sağlığı uzmanı ve soL yazarı Doç. Dr. İlker Belek, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde düzenlenen "Sağlık Ekonomisi: Piyasacılık sağlık hizmetlerini nasıl etkiledi" konulu etkinlikte konuştu.

soL-İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İktisat Kulübü ile Kamu Yönetimi Bilimsel Düşünce Topluluğu’nun ortaklaşa düzenlediği "Sağlık Ekonomisi: Piyasacılık sağlık hizmetlerini nasıl etkiledi" konulu etkinliğe, Doç. Dr. İlker Belek konuşmacı olarak katıldı.

Sağlık hizmetlerinin sınıf mücadeleleri ile ilişkisi, patronların sağlık sektörüne yatırımlarındaki artışı, ilaç ve teknoloji kullanımının etkisi ve tarihsel olarak kapitalizmin bugüne kadar sağlık alanına müdahaleleri ele alındı.

Kapitalizmde sağlığın bir hak olmaktan çıkıp satın alınabilen bir "ihtiyaca" dönüştürüldüğünü belirten İlker Belek, bu düzen değişmedikçe sağlık sektörünün topluma değil, patronların çıkarlarına olduğunun altını çizdi. Etkinlikte sıklıkla SSCB ve diğer sosyalist cumhuriyetlerin sağlığa verdiği önem ile kapitalizmin verdiği önem karşılaştırıldı. Her fırsatta ekonomisiyle karalanmaya çalışılan Sosyalist Küba’nın tıp alanındaki ilerleyişine dikkat çekildi. ABD ablukasındaki küçük sosyalist ülkenin her şeye rağmen tıptaki ilerleyişi ve sağlık alanında sosyalizm modeli hatırlatıldı.

Belek, konuşmasını bitirdikten sonra soru ve katkılara geçildi. Sosyalizmin ve sınıf mücadelesinin zorluklarının tartışıldığı soru-katkı bölümünde, Belek ve bir grup öğrenci ısrarla sınıf mücadelesinin yükseltilmesi gerektiğini ifade etti.