Diyanet- TÜBİTAK elele: Bu projelerle daha sık karşılaşacağız

Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalanmasının ardından akıllara geçmişte TÜBİTAK'ın destek verdiği projeler geldi.

Haber Merkezi

Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin'in katılımıyla imzalanan protokolde, Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) Kurulması amaçlanıyor. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, imzalanan protokolle her ramazan ayında yaşanan imsak tartışmasının ortadan kalkacağını söyledi.

Görmez, “Eğer biz ibadet vakitlerimizde dahi birliği oluşturamıyorsak, sevinçlerimizi ve hüzünlerimizi birlikte paylaşamıyorsak, bayramlarımızı bile birlikte yapamıyorsak, Allah’ın bize ziya vermek üzere yarattığı Güneş’e, nur vermek üzere yarattığı Ay’a yerleştirdiği o menzillerin hesabını yapamıyor, o hesapta bile ihtilaf ediyorsak, o zaman kendi aramızdaki sosyal meselelerde ihtilaf etmemiz normaldir” dedi.

'TİLLO EVLİYALARDAN, KANSERE KARŞI DUA'YA

Diyanet İşleri Başkanlığı ve TÜBİTAK arasında imzalanan anlaşma, akıllara geçmiş dönemlerde TÜBİTAK'ın destek verdiği birbirinden gerici projeleri akıllara getirdi.

AKP döneminde tüm kurumlarda yaşanan gericileşme ve kadrolaşma hamlesinden payın alan TÜBİTAK'ın son dönemlerde destek verdiği bazı projeler: 

SELAMÜNALEYKÜM PROJESİ

2016 yılında TÜBİTAK tarafından düzenlene bölge sergisine davet edilen projelerden biri medyanın gündemine oturmuştu. 

Samsun Mithatpaşa Anadolu Lisesi’nden 2 öğrenci, TÜBİTAK’ın yarışmasına katıldı. İsmi, “Bir selam da bizden sana selamünaleyküm?” olan proje, bu da yetmezmiş gibi TÜBİTAK tarafından “bölge sergisine davet edilen projeler” arasında 26’ıncı sırada yer aldı.

Aynı sergiye 56'ıncı sıradan  “Kanser Hastalığını Yenmede Dini İnancın, Duanın ve Olumlu Düşünmenin Etkisi Üzerine Bir Araştırma” başlıklı psikoloji dalında yarışacak bir proje davet edilmişti.

'KÖTÜ SÖZ SÖYLETİLEN KAVANOZ'

Bilim Şenliği’ne bir grup öğrenci “kötü söz” deneyiyle destek aldı. Deneye göre, içinde bir miktar pirinç bulunan iki ayrı kavanozdan birine 3 gün boyunca kötü söz diğerine de iyi söz söyletildi. Üçüncü günün sonunda ise kötü söz söyletilen kavanozun içindeki pirinçlerin küflenmeye başladığının görüldüğü iddia edildi.

Öğrenciler deneye göre Kuran’da bulunan pek çok sure ve ayetin okunmasıyla da kavanoz içerisindeki maddenin etkileşime girebildiğini iddia etti.

TİLLO EVLİYALAR

TÜBİTAK, “2016 Yılı Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması” çerçevesinde hazırlanan “Tillo Evliyalarının Kerametleri” projesini kabul etti. Söz konusu proje bölge sergisinde elenince merkez sergi yeri olan Ankara'da sunulamamıştı!

Aynı sergide, Isparta Şarkikaraağaç Asım ve Sıddıka Selçuk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Cuma Namazının Sosyalleşmeye ve Toplumsallaşmaya Etkisi” projesi, Trabzon Yılmaz Çebi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “EKG Önlüğü İle Mahremiyeti Korumak” projesi, Trabzon Yomra Fen Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Ahlaki Değerlerimizin Sistematik Gözlemlerle İncelenmesi” projesi de TÜBİTAK’ın bölge sergilerine katılmaya hak kazanan projeleri arasında yer aldı.

KANSERE KARŞI DUALI ÇÖZÜM

2017 yılında ise yine TÜBİTAK tarafından organize edilen ''Araştırma Projeleri Yarışması''na katılan projeler gündeme geldi. 

Bunlardan en ilginci ise bölge sergisine davet edilen projeler arasında yer alan “Kanser Hastalığını Yenmede Dini İnancın, Duanın ve Olumlu Düşünmenin Etkisi Üzerine Bir Araştırma” projesi oldu.