Diyanet: Her caminin gençlik kolları olacak

Diyanet hazırladığı yeni raporda, camilere bağlı gençlik kollarının oluşturulmasını isterken Diyanet'in de yetki ve sorumluluklarının genişletilmesi de gündemde.

Diyanet, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Olağanüstü Din Şûrası’nda alınan kararları raporlaştırdı.

“Din İstismarı Hareketi FETÖ/PDY” başlıklı raporda, camilere bağlı gençlik kollarının oluşturulması, Diyanet'in yetki ve sorumluluklarının genişletilmesi gibi ifadeler yer aldı.

Cumhuriyet'in haberine göre, rapordaki kimi başlıklar şu şekilde:

Diyanet genişlemeli: Diyanet İşleri Başkanlığı, bireylerin din ve inanç özgürlüklerine saygı çerçevesinde hareket etmekte ve dini referanslara dayalı farklı görüş ayrılıklarını rahmet ve genişlik olarak görmektedir. Bununla birlikte dinin istismarı ve suiistimali ile din görünümlü hareketlerin halkın inanç ve duygularını sömürmesinin engellenmesi; muhtemel, din, mezhep ve meşrep çatışmalarının önüne geçilmesi; toplumsal huzur ve birliğin temin edilmesi adına Başkanlık yasal yetki ve sorumlulukları genişletilmeli ve tahkim edilmelidir.

Cami gençlik kolları: Camilere bağlı gençlik kolları oluşturulmalı; il ve ilçelerde gençlik rehberi adıyla yeterli kadrolar ihdas edilmeli ve bu rehberler aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ideal bir gençliğin yetiştirilmesinde gerekli desteği vermelidir.

ÖZELEŞTİRİ İSTEDİ

Esaslı özeleştiri: Bu yapının teşekkülünde, gelişmesinde ve bugünlere gelmesinde toplumun bütün kesimlerinin esaslı bir özeleştiriye ihtiyacının olduğu açıktır. Bu noktaya nasıl gelindiği sorusuna cevap ararken, benzer durumların ortaya çıkmaması için Gülen’in suiniyeti kadar, ilgili herkesin ihmal ve kusurunun olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır.