Dışişleri Bakanı: Suriye rejimine yönelik bir tehdit değiliz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin YPG'ye desteği kesmesi gerektiğini belirterek, "Bu terör örgütüne desteği kessinler, silah vermesinler, bir de gölge etmesinler. Bizim beklentimiz gayet açık ve nettir" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TGRT Haber'de katıldığı bir programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) gelinen aşamaya ilişkin değerlendirmesi sorulan Çavuşoğlu, harekatın planlandığı gibi devam ettiğini söyledi.

Türkiye'nin, sınırının diğer tarafından gelen ciddi bir tehditle mücadele ettiğini iddia eden Çavuşoğlu, "Harekat istediğimiz gibi ilerliyor. Burada özellikle sivillere yönelik bir yanlışlık olmasın, hata olmasın, ölmesin diye temkinli davranıyoruz. Elbette her askerimiz, her güvenlik görevlimiz bir göreve giderken şehit olmaya hazırdır ama bizim de güvenlik görevlilerimiz ve Mehmetçiğimizin güvenliği için tedbirleri almamız lazım" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, CNN International'da, "Harekat esnasında sivillere yönelik can kayıpları olduğu" iddiasıyla yer alan haberlere ilişkin, "Bunlar propagandadır. Bunlar PKK'nın, YPG'nin propagandasıdır. Yurtdışında da PKK/YPG'ye sempati duyanların propagandasıdır" şeklinde konuştu.

'ABD'DEN BEKLENTİMİZ GÖLGE ETMESİNLER'

Çavuşoğlu, "Afrin'den sivillerin ve PYD üyelerinin çıkarılması konusunda Türkiye ile ABD arasında herhangi bir temas ya da pazarlığın olup olmadığı" sorusu üzerine, "ABD ile bir pazarlık ya da temasımız olmadı. Zaten ABD'nin burada bilinen bir mevcudiyeti yok. Belki istihbarat elemanları vardır. Onlar da sahada zaten gizli bir şekilde dolaşırlar ama ABD'nin böyle bir mevcudiyeti yok. Dolayısıyla ABD ile konuşacağımız bir konu da değil. Bizim ABD'den isteğimiz zaten bellidir: Bu terör örgütüne desteği kessinler, silah vermesinler, bir de gölge etmesinler. Bizim beklentimiz gayet açık ve nettir" diye konuştu.

'REJİME YÖNELİK TEHDİT DEĞİLİZ'

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü herkesten daha fazla desteklediğini ve Esad yönetiminin de diğer Suriyelilerin de muhalefetin de bunun farkında olduğunu ifade ederek, "Biz rejime yönelik bir tehdit değiliz ama rejim de Guta ve İdlib bölgesindeki ihlalleri bir an önce durdurması lazım ki sağlıklı bir şekilde siyasi sürece gidebilelim. Sanırım YPG konusunda da farklı düşünmüyoruz. Yani YPG'nin de Suriye'yi bölmek isteyen bir terör örgütü olduğu konusunda rejim de aynı şeyi düşünüyor. Rejimi destekleyen ülkelerin bize söylediği de bu zaten. İlişkilerimiz yok diye belli konuda da zıt düşünecek değiliz. YPG'nin oluşturduğu tehdit sadece bize yönelik değil, Suriye'nin geleceğine de yönelik" görüşünü dile getirdi.