Devlet Opera ve Balesi'ne 46 bin 400 avroluk telif cezası!

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğüne "Romeo ve Juliet" ve "Spartacus" eserlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle 46 bin 400 avro tazminat cezası verildi.

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğüne "Romeo ve Juliet" ve "Spartacus" eserlerini izinsiz kullandığı gerekçesiyle 46 bin 400 avro tazminat cezası verildi.

Habertürk’ten Hayati Arıgan’ın haberine göre birçok klasik sanat eserinin telif hakkını elinde bulunduran Alman Musikverlag Hans Sikorski şirketi, bir süre önce İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu.

Şirket, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü’nün Sergey Prokofiyev’in "Romeo ve Juliet" ve Aram Khachatourian’ın "Spartacus" adlı eserlerini izinsiz kullanarak eser üzerindeki mali haklarına tecavüz ettiğini savundu.

Alman şirket ayrıca müdürlüğün eserlerin mali hakkının kendilerine ait olduğunu bilmesine rağmen talep edilen ücreti yüksek bulduğu için sözleşme imzalamadan izinsiz icra ettiğini ileri sürdü.

DOB'TAN SAVUNMA: ŞİRKETİN ALACAK HAKKI ZAMAN AŞIMINA UĞRADI

Devlet Opera ve Bale Genel Müdürlüğü ise eserlerin 2005 ve 2007’de temsil edildiğini belirterek şirketin alacak hakkının zaman aşımına uğradığını, eser sahibi olmayan şirketin hak sahibi olduğunu da kanıtlayamadığını savundu.

Genel müdürlük, Haziran 2007’de 14’üncü Aspendos Uluslararası Opera ve Bale Festivali’nde Krasnodar Grigoroviç Balesi tarafından sahnelenen "Spartacus" adlı eserin temsilinde İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sadece orkestrasının kullanıldığını belirtip davanın reddini istedi.

Mahkeme ise genel müdürlüğün 43 bin 500 avro telif tazminatı ve 2 bin 900 avro "nota kirası" bedelini 2005 ve 2007 yıllarından itibaren faiziyle şirkete ödemesine karar verdi.