Der Spiegel'den Hollanda seçimi yorumu: Ankara'nın küfürbaz despotu Erdoğan...

Der Spiegel, Hollanda Başbakanı Mark Rutte'nin başarısının arkasında "Ankara'nın küfürbaz despotu Recep Tayyip Erdoğan"ın olduğunu öne sürdü.

Tevfik Taş

Hollanda'daki seçimlere büyük ilgi gösteren Alman medyası, seçimde yaklaşık 5,2 oranında oy kaybeden Başbakan Mark Rutte'nin partisinin herşeye rağmen başarıyla çıkmış olmasını "sevinçle" karşıladı.

''Aklın zaferi'' başlığını atan Der Spiegel, çok daha fazla oy kaybına uğraması beklenen Rutte'nin birinci parti olarak seçimden çıkmasını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan faktörüne bağlayarak, ''Rutte'nin seçim zaferinin babası bir Türk: Recep Tayyip Erdoğan. Ankara'nın küfürbaz despotu Recep Tayyip Erdoğan Hollanda'ya hakaret ettiği oranda, Hollandalılar başbakanlarının arkasında durdular'' ifadelerine yer verdi.

Rutte ile Wilders'in seçim öncesindeki duellosunda Widers'in ''Türk başkonsolusu kapı dışarı edilemeliydi'' sözlerine karşı Rutte, ''İşte bir bankta oturup Tweet atmak ile bir ülkeyi yönetmek arasındaki fark budur'' diyerek rakibi karşısında soğukkanlı bir portre çizdiğine de vurgu yaptı Der Spiegel.

RUTTE BAŞBAKAN OLAMAYABİLİR

Neues Deutschland gazetesi, ikinci parti konumuna ulaşmış olsa  dahi Wilders'in beklenenden daha az oy almasının Avrupa açısından, ''Avrupa nefes aldı'' diye yorumlandığını belirten ifadeyi manşetine taşıdı.

Süddeutsche Zeitung, ''Zafer ama uzun süre hükümet yok'' başlığını kullanarak, Wilders'in partisinin ikinci parti olmasından dolayı ortaya çıkan koalisyon ihtimallerinin zorluklarına işaret etti.

Sözü geçen değerlendirmede Süddeutsche Zeitung, seçimin en büyük kaybedeni sosyal demokrat PvdD'nin yüzde 19,1'lik gerilemesi ile ortaya çıkan ve  olası koalisyon seçenekleri açısından ciddi sorun teşkil edeceği belirtililen değerlendirmede, Mark Rutte'nin yeni hükümette başbakan olmayabileceğini belirtiyor.

Frankfurter Allgemeine Zeitung daha ihtiyatlı bir dil kullandı. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Rutte her ne kadar başarı elde etmiş olsa dahi, Wilders'in partisinin  parlamentoda ikinci parti konumuna ulaşmasını (her ne kadar beklenenin altında oy almış olsa da), Rutte için tehlike olduğuna işaret ederek, ''Avrupa çapında sevinç gösterilerine karşın Rutte ciddi bir oy kaybına uğradı. Onun etkili rakibi Wilders kendisi için ortaya çıkan bu şansın farkında'' nitelemesinde bulundu.