Demirtaş'tan 'Davutoğlu' açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Davutoğlu'nu gönderme kararıyla ilgili konuştu, "Bunun adı darbedir, darbe" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Yüzde 99.9 biat etmeye çalışmış, o yüzde 0.01’lik kendi iradesini ortaya koyma çabası bile sarayı rahatsız etmiştir. Şimdi Ahmet Davutoğlu’ndan beklenen şey çıkıp dürüstçe bu dikta rejimine doğru giden anlayışı teşhir etmektir" diye konuştu.

Demirtaş, sivil toplum kuruluşları ve derneklerle bir araya gelerek gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. “Diğer üç partinin içinde de bu darbeye hayır diyen çok sayıda milletvekili olduğunu biliyoruz” diyen Demirtaş, dokunulmazlıkların sadece kendilerini ilgilendiren kişisel bir mevzu olmadığını savundu.

Meselenin sadece HDP’li vekillerin yargılanması olmadığını ileri süren Demirtaş, “Bu darbe sürecine diğer iki muhalefet partisini de dahil etmeye çalışmıştır. Zaten partilerden biri sarayın kuyruğu haline gelmiş durumda ancak ana muhalefet partisi de bu tezgahı doğru okumak yerine maalesef ki bu değirmene su taşıyan bir politika izlemeyi tercih etmiştir. Bu yanlışın parti liderlerinin hatalı tutumlarının genel kuruldan geri dönebileceğine inanıyoruz. 330 evet oyunu bulamayabilirler. Bu nedenle biz bir hayır kampanyası başlatıyoruz aslında” dedi.

Demirtaş, “Bu ülkeyi kimin yöneteceğine halk mı karar veriyor, saraydaki mi karar veriyor? Halk seni seçmiş. Ama görünen o ki bu ülkeyi kimin yöneteceğine artık saraydaki karar veriyor. Bunun adı darbedir, darbe" ifadelerini kullandı.

'HER ŞEY SARAYDAN BELİRLENİYOR'
Hükümet ve parlamentonun feshedilmiş durumda olduğunu savunan Demirtaş, “Düşünün ki bir ülkenin başbakanı hükümeti seçimle iş başına gelmiş, neredeyse yüzde 50’ye yakın oy almış hükümeti kendi iradesiyle karar verebilecek durumda değil artık. Hiçbir karar alamıyorlar. Parlamentonun gündemini bile teklif edebilecek iradeye sahip olmayan bir AKP grubu var. Her şey saraydan belirleniyor artık. AKP’nin genel başkanının kim olacağına, başbakanın kim olacağına, grup başkanvekillerinin kim olacağına, bakanların kim olacağına, rektörlerin kim olacağına, yüksek yargı mensuplarının kim olacağına, hangi gazete köşesinde kimlerin yazı yazacağına saraydaki karar veriyor artık” diye konuştu.

DAVUTOĞLU'NA ÖĞÜT
"Bu tek adam sistemine en fazla katkı sunanlardan biri de Ahmet Davutoğlu'dur" diyen Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu dikta rejinin adım adım örülmesine iradesizliğiyle biat etmiş kişiliğiyle, demokratik sistemi savunmayan, parlamentoyu savunmayan, kendisine oy vermiş iradenin arkasında durmayan zayıf kişiliğiyle saraya biat ederek saraya en fazla da kendisi katkı sunmuştur. Bütün kirli işleri saraydaki zat buna yaptırmıştır. Şimdi miadı dolmuştur. Görünen o ki yüzde 99.9 biat etmek bile saraya yetmiyor. Yüzde yüzden fazlası lazım ona. Ahmet Davutoğlu’nun eksiği budur. Yüzde 99.9 biat etmeye çalışmış, o yüzde 0.01’lik kendi iradesini ortaya koyma çabası bile sarayı rahatsız etmiştir. Şimdi Ahmet Davutoğlu’ndan beklenen şey çıkıp dürüstçe bu dikta rejimine doğru giden anlayışı teşhir etmektir.”