Demirtaş'a 'sivil cuma namazı' fezlekesi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan yeni fezlekenin, Diyarbakır’da geçtiğimiz mart ayında düzenlenen ve "sözde" dendiği için tepki gösterdiği "sivil cuma namazı" eylemiyle ilgili olduğu ortaya çıktı.

DHA

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle hazırlanan yeni fezlekenin, Diyarbakır’da geçtiğimiz mart ayında düzenlenen ve ‘sözde’ dendiği için tepki gösterdiği ‘sivil cuma namazı’ eylemiyle ilgili olduğu ortaya çıktı.

Fezlekede savcı, Demirtaş ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’un "terör örgütü propagandası yapmak" suçunu işledikleri iddiasıyla dokunulmazlıklarının kaldırılmasını istedi.

"Sivil cuma namazı" eylemi 4 Mart’ta Diyarbakır’da Demokratik İslam Kongresi’nin Sümer Park Yaşam alanında organize edilmişti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca 29 Mart’ta hazırlanan fezlekenin iddianamesinde, Demirtaş ve Erdoğmuş’un kalabalığa hitaben konuşmalarına yer verilerek şöyle denildi: 

“Şüphelilerin PKK/KCK üst düzey yöneticilerinin talimatları doğrultusunda hareket eden örgüt mensuplarına yönelik güvenlik güçlerince yapılan operasyonları katliam, örgüt mensuplarınca kazılan hendekleri özgürlük mücadelesi ve direniş olarak nitelendirdikleri, vatandaşları, bu hususta örgüt mensuplarına destek olmaya ve direnmeye çağırdıkları, şüpheli Demirtaş’ın terör örgütü mensuplarından ‘gerilla’ diye bahsettiği, yine şüphelilerin terör örgütü mensuplarının devletin güvenlik güçleriyle girdiği silahlı çatışmayı haklı gösterdikleri, konuşmaların bütün halinde terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte olduğu, bu şekilde şüpheli terör örgütü propagandası yapma suçunu işledikleri anlaşılmakta.”

NE DEMİŞLERDİ?

Sivil cuma namazından sonra konuşan Demirtaş, “Halkımız nasıl Cizre, Nusaybin ve Sur’da direndiyse, dimdik ayaktaysa biz de direneceğiz. En çok da bu onlara dert oluyor. Kendi zulmünüzde boğulacaksınız. Halkımızla birlikte kararlıyız” demişti.

Diyarbakır’ın eski il müftüsü de olan HDP’li vekil Erdoğmuş ise, 628 yılının Mart ayında Mekkeli müşrikler ile Medineli Müslümanlar arasında imzalanan barış antlaşmasına değinerek “Bugün buradan ülkemize, hükümete, devlete, iktidara haykırıyoruz. Diyoruz ki adil barışı siz teklif edin, feragatı biz yapalım. Fedakarlığı biz yapalım diyoruz. Hiçbir vaziyet, hiçbir durum, şartlar ve sebepler ne olursa olsun ebedi değil” demişti.