Darbe Komisyonu raporunu açıklıyor

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, raporunu açıklıyor.

15 Temmuz Darbe Komisyonu Başkanı Reşat Petek, hem MİT'ten gelen raporu hem de komisyonun raporunu taslak metin olarak açıklıyor.

Büyük tartışmalara neden olan ve Hulusi Akar ile Hakan Fidan'ın dinlenmemesi nedeniyle eleştiri konusu olan Komisyon'un raporunu Petek, açıklıyor.

Petek'in konuşmalarından başlıklar şöyle:

Yargı sürecinin devam etmesi raporu geciktirdi. Raporu 4 ay 15 günde tamamladık.

15 Temmuz darbe girişiminin ardında FETÖ'nün olduğu bu raporda net bir biçimde ortaya konmuştur. Yarım asırdan bu yana darbe için hazırlık yapılmış.

Darbeci Müslim Macit'in 'bizim hizmet hareketinin bu darbeyi yaptığını biliyordum, atışları bilerek yaptım' ifadesi var.

Hulusi Akar'ın yaverinin itirafları var.

Gülen'in Komünizmle Mücadele Derneği'nden bu yana Fuller'le ilişkisi var.

İlkokul mezunu bile olmayan FETÖ elebaşı Gülen vaiz olarak tayin edilmiş

Gülen sahtecidir. Yeşil pasaportu ve emekliliği sahte belgelerle almıştır.

FETÖ'nün dinlerarası diyalog söylemi bir Vatikan projesidir

FETÖ gizliliğe dayanmaktadır. FETÖ mensuplarına 15 Temmuz başarısız olunca darbeyi kınayan açıklamalar yapın emri verilmiş.

Darbe girişimini dış güçlerden ayırmak imkansızdır. 

Zaman içinde devlet içine sızmışlar. İlk kez 30 Ekim 2014 toplantısında Paralel Devlet denildi bu örgüte.

Örgütün dış istihbarat servisleriyle kesin ilişkisi ispatlanmıştır. MİT'in gönderdiği rapor bunu ortaya koyuyor. FETÖ üyeleri çok sayıda dış istihbarat birimleriyle ilişki halindedir. MİT'e ait bilgiler ve belgeler medyaya servis edildi. Çok sayıda gizli belgeyle kaçtılar.

Darbe girişiminin önceden haber alınamaması istihabarat zaafiyetidir. Kara Havacılık'tan gelen askerin verdiği bilgilerle Genelkurmay ve MİT'in önleyici hamleleri sonucu darbe girişimi öne alınmış, darbenin engellenmesinin en önemli nedenlerinden biri bu olmuştur.