Cumhuriyet gazetesi davasında 3. duruşma başladı

Gazetecilerin yargılandığı Cumhuriyet gazetesi davasının 3. duruşması bugün yapılacak.

Tutuklu yargılanan Cumhuriyet yönetici, yazar, muhabir ve avukatları hakkındaki davanın üçüncü duruşması bugün görülecek.

Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, Yayın Danışmanı ve yazar Kadri Gürsel, muhabir Ahmet Şık ve muhasebe çalışanı Emre İper’in cezaevinde tutulduğu davaya bugün İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek.

Mahkeme heyeti, 11 Eylül’deki duruşmada tutukluluk hallerinin devamına karar vermişti.

Karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyeleri Bülent Utku ve Önder Çelik, vakfın Danışma Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Kemal Güngör, Okur Temsilcisi Güray Öz, köşe yazarı Hakan Kara ve Kitap Eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay 29 Temmuz’da sona eren ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Cumhuriyet Vakfı Başkanı Orhan Erinç ile yazarlar Aydın Engin ve Hikmet Çetinkaya da tutuksuz sanıklar arasında.

Cumhuriyet Davası Koordinasyonu dava önce yaptığı açıklamada, ''Haber vermek haber almak haktır. Basın özgürlüğü önündeki engellere son verilsin'' denildi. 

Açıklama şu şekilde:

DURUŞMA BAŞLADI

15:30'a ertelenen duruşma 16:00'dan sonra başladı. Tanıkların dinlenmesiyle başlayan duruşmada hakim, ilk tanık Fatih Aytuğ'la Kemal Aydoğdu ile arasındaki tanışıklığı sordu. Aytuğ, mahkeme başkanının sorusu üzerine Aydoğdu'yla 2011 yılında Fatih Koleji'nde öğretmenken tanıştığını söyledi.

Öte yandan mahkeme başkanı duruşma salonunda ayakta bekleyenlerin tamamını dışarı çıkardı. Gazetecilerin mahkeme salonuna girişleri engellendi. 

Duruşmada ikinci tanık Alev Coşkun'un dinlenmesine geçildi. Coşkun, bu davada tanıklığının önemli olduğunu kaydetti. Coşkun ifadesinde, "Biz vakıf genel kurulunun iptali için dava açtık. Bu hukuk davasının şu anki ceza davası ile ilgisi yok. Ben arkadaşların çoğunluğu ile 22 yıl beraber çalıştım. Bu arkadaşlardan ne terörist olur ne de FETÖ'cü. Bu hukuk davası ile ceza davasının ilişkisini kuramazsınız" şeklinde konuştu. 

Mahkeme başkanı, adliyenin kapandığı gerekçesiyle avukatlar dışındaki herkesi salondan çıkarmaya çalışıyor. 

Öte yandan Alev Coşkun ifadesini şu sözlerle devam ettirdi:

"Hukuksuz genel kurul yapıldı. Bunun sonucunda Can Dündar genel yayın yönetmeni oldu.Ve gazetenin politikası değişti, Can Dündar ile birlikte. 23-24 Mayıs tarihli Cumhuriyet gazetesinde ilk defa Fethullah Gülen'in haberine yer verildi. Bu haberler beni ağlattı. Ben de bunu söyledim ama yine de "bu arkadaşlar FETÖ'cüdür' diyemem"

Alev Coşkun'un döneminde de Fethullah Gülen haberlerine yer verildiğinin hatırlatması üzerine, Coşkun, "23- 24 Mayıs'taki gazete ile diğeri arasında gazeteciliğin ilkesel farkları var" yanıtını verdi.

SAVCILIK MÜTAALASINI AÇIKLADI

Savcılık açıkladığı mütaalada tutuklu yargılanan 6 ismin tutukluluk halinin devamını istedi.

Tutuklu isimler tahliyelerini talep etti ya da hiçbir talepleri olmadığını söyledi.

Savcılığın mütaalasına karşı avukatlar savunmalarını yapıyor.