Cumhurbaşkanı adayı olmanın maliyeti ortaya çıktı!

Başkanlık sistemine geçiş sonrası 2019'da ilk seçim yapılacak. Seçimde aday olmak isteyen yurttaşlar 100 bin imza toplamak durumunda. İmzalara noter şartı getirilmesi halinde 15 milyon TL’ye varan dev bir masraf ortaya çıkıyor.

16 Nisan referandumunda getirilen düzenlemeyle, yurttaşlar 100 bin imza toplayarak Başkan adayı olabilecek. İmzalara noter şartı getirilmesi halinde 15 milyon TL’ye kadar dev bir masraf ortaya çıkabileceği hesaplanıyor.

2019'da başkanlığa siyasi parti grupları ile en son genel seçimlerde toplam oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan siyasi partiler aday gösterebilecek. Bunun yanı sıra en az 100 bin seçmenden imza toplayan kişiler de Başkanlığa aday olabilecek. Gazete Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre 100 bin imzanın nasıl toplanacağına ilişkin yöntem üzerinde arayış devam ediyor. Siyasi partilerin olağanüstü kongre çağrıları noter aracılığıyla toplanan imza ile gerçekleştiriliyor. Siyasi partilerde kongrenin olağanüstü toplanmasını isteyen delegeler, notere giderek imza veriyor.

Bu nedenle seçim barajı, ittifaklar gibi konuların yanı sıra siyasi kulisler, “imzanın milyonluk maliyeti”ne ilişkin ayrıntıların da ortaya çıkmasını bekliyor. Bu konudaki belirsizlik ya da soru işaretleri, Başkanlık seçimine ilişkin yasayla ya da Adalet Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikte giderilecek.

Başkan adayının bu yöntemle belirlenmesi durumunda, 15 milyon TL’ye kadar bir masraf kaleminin ortaya çıkabileceği hesaplanıyor. Bu konuda çalışma yapan kaynaklar, “Noter tarifelerinde bu spesifik işleme ilişkin bir kalem henüz yok. Buna benzer bazı işlemler için noterler 60 TL’ye kadar masraf çıkarıyor. Bu işlemin özelliği nedeniyle daha yüklü bir tarife söz konusu olabilir. Kişi başına en fazla 150 TL’ye kadar çıkabilir. Tabii, bunun altında bir fiyat da belirlenebilir” bilgisini veriyor.