Çocuğunuzu bu sohbet uygulamasından koruyun!

Dünyada birçok ülkede 'sanal zorbalık' içerdiği gerekçesiyle yasaklanması istenen mesajlaşma uygulaması Sarahah, Türkiye'de hızla yayılıyor.

Suudi Arabistanlı Zeyn El-Abidin Tevfik’in 2016’da geliştirdiği anonim mesajlaşma uygulaması Sarahah, dünya genelinde gençler arasında popüler hale geldi.

Habertürk'ten Soner Özcan'ın haberine göre Arapça’da "dürüstlük" anlamına gelen Sarahah uygulamasında kişiler, oluşturdukları profili Snapchat ya da Instagram hesabıyla ilişkilendiriyor. Snapchat ya da Instagram’da gönderilen mesajlar ve fotoğraflar, burada isimsiz olarak yorumlanabiliyor. Tevfik’in, çalışanların sorunsuz bir şekilde patronlarına geri bildirimde bulunmalarını sağlamak için tasarladığı uygulama, geçen yıl App Store ve Google Play’de en çok indirilenler arasında yer aldı.

YASAKLANSIN TALEBİ

Eylül ayında Wall Street Journal’da yer verilen bir raporda 95 milyon olarak geçen uygulamanın kullanıcı sayısı, iddiaya göre 300 milyon.

“Yapıcı yorumları teşvik etmeyi, dürüst bir şekilde geri bildirim almayı ve bu sayede insanların zayıf yönlerini keşfetmelerine yardımcı olmayı” amaçlayan uygulama, yurtdışında kısa sürede "sanal zorbalık" ortamına dönüştü. Öyle ki kanser hastası çocuğa çirkin yorumlar nedeniyle İngiltere’de yasaklanması istendi. Bir çocuğu intihara yönlendiren telkinler üzerine Avustralya’da App Store ve Play Store’dan kaldırılması için başlatılan kampanyada 470 bin imza toplandı. ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Common Sense Media ise Sarahah’ın çocuklar için uygun olmadığını açıkladı. Yaşanan tartışmaların ardından uygulama sanal marketlerden kaldırıldı.

GELİŞTİRİCİ: FİLTRELENİYOR

Sarahah’ın CEO’su Zeyn El-Abidin Tevfik ise 30 ülkede en çok indirilen uygulama olan Sarahah ile ilgili iddiaları reddetti. Hakaret, tehdit ve küfür içeren kelimelerin filtrelendiğini ve hedefine ulaşmasının engellendiğini söyleyen Tevfik, uygulamanın 17 yaş ve üstü kişiler için kullanıldığını açıkladı. Yaş sınırı bulunmayan Sarahah, kolay kullanımı nedeniyle 12-17 yaş grubu arasında ilgi görüyor. Türk kullanıcılar arasında da sıkça taciz ve küfür içeren yorumlar yapıldığı görülüyor.

'KENDİNİ ÖLDÜR' MESAJLARI

Galler’de kanser tedavisi gören bir çocuğa "Kel" ve "Çirkin" mesajları atılması üzerine aile uygulamanın yasaklanmasını istedi. Avustralya’da 13 yaşındaki bir çocuğa çirkin olduğu ve kendisini öldürmesi yönünde mesajlar atıldı. İngiltere Grimsby’de de 14 yaşındaki lise öğrencisi Jazzminn Chester, Sarahah’ta "Seni kimse sevmiyor", "Kendini öyle kes ki ölümün kaçınılmaz olsun" şeklinde mesajlar aldı. Hindistan’da da çok sayıda benzer şikayet yapıldı.