CHP'ye 85 imzalı mektup: Dokunulmazlıkların kaldırılması kararını AYM'ye götürün

Aralarında akademisyen, sanatçı, gazeteci ve yazarların bulunduğu 85 isim, CHP’li vekillere dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru çağrısı yaptı.

Aralarında akademisyen, sanatçı, gazeteci ve yazarların bulunduğu 85 isim, CHP’li vekillere dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık oylamasında önce ‘Evet’ oyu vereceklerini açıklamış ancak CHP’li vekiller değişikliğin ilk maddesinin oylamasında ‘Hayır’ oyu kullanmıştı. Ancak ikinci madde ve değişikliğin tamamının oylanmasında CHP’den ‘Evet’ oyu veren vekiller çıkmıştı.

HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, hakkında dosya bulunan vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının Meclis’te kabul edilmesini AYM’ye taşımaya hazırlandıklarını belirtip CHP’li vekillere destek çağrısında bulunmuştu. AYM’ye gitmek için 52 imzaya daha ihtiyaçlarını olduğunu belirten Demirel, “Vicdanlı CHP’liler olduğunu biliyoruz, onların yeri CHP değil” demişti.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın buna yanıtı ise “CHP’liler parti disiplinine sahiptir, imza atan vekilin CHP’de yeri olmaz. Partiyle yollarını ayırmış demektir” olmuştu.

"AYM'YE BAŞVURUDA ÖNCÜLÜK EDİN"

Aralarında Orhan Alkaya, Gazi Çağlar, Oya Baydar, Cengiz Aktar, Ayşegül Devecioğlu, Ferhat Tunç, Levent Gültekin ve Semra Somersan’ın da yer aldığı 85 kişinin imza verdiği mektupta “Sizleri ülkemizin geleceği için onurlu bir tutum almaya davet ediyoruz” dendi.

Meclis’teki anayasa değişikliği teklifi oylamasında ‘Hayır’ oyu kullanan vekillerin tutumunun moral verici olduğu belirtilen mektupta, CHP’li vekillere AYM’ye yapılacak başvuru için ‘aktif destek’ çağrısı yapıldı.

Mektupta şöyle denildi:

“Ülkemizin geleceği parti içi dengelere bırakılamayacak kadar değerlidir. Eğer bu süreç durdurulamaz ise bizi bekleyen felaketi en iyi sizlerin bildiğini düşünmek durumundayız. Seçim öncesi verdiğiniz sözlerin, ettiğiniz yeminlerin ve demokrasi mücadelesinin gereği olarak bir adım öne çıkmanızı talep ediyoruz. CHP Milletvekilleri olarak AYM başvurusunda öncülük yapmanız veya bu konuda atılacak olan adımlara aktif destek vermeniz gerektiği düşüncesindeyiz. Bütün damarları tıkanmak üzere olan toplumun nefes alması birlikte yürütülecek bu özgürlükçü adımlar ile mümkün olacaktır. Sizleri ülkemizin geleceği için bugünden onurlu bir tutum almaya davet ediyoruz.”