CHP'li vekilden 'imam nikahı resmi nikahtan sonra kıyılsın' teklifi

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, "İmam nikahı, resmi nikah gerçekleştikten sonra kıyılsın" diyerek kanun teklifi verdi.

CHP, aralarında resmi evlenme olmaksızın imam nikahı kıyanlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilmesi için kanun teklifi verdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Türk Medeni Kanunu ve Türk Ceza Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu.

"EVLİLİK YAŞI 18 OLSUN"

Teklifin getirdiği düzenlemeler şöyle:

“Kadın veya erkek on sekiz yaşını doldurmadıkça evlenemeyecek.

Aralarında evlenme olmaksızın, evlenmenin dinsel törenini yaptıranlar hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Ancak, medenî nikâh yapıldığında kamu davası ve hükmedilen ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkacak.

Evlenme akdinin kanuna göre yapılmış olduğunu gösteren belgeyi görmeden bir evlenme için dinsel tören yapan kimse hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek.”

TEKLİFİN GEREKÇESİ

Teklifin gerekçesinde Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah olmaksızın dini nikah kıyan imam ve çiftlere hapis cezası öngören düzenlemeyi iptal etmesinin çocuk cinsel istismarının önüne geçecek son bariyeri de kaldırdığına dikkat çekilerek şöyle denildi:

“Bu teklif Türkiye’nin kanayan yarası olan çocuk yaşta evliliklerin önüne geçmek, evlenme yaşını 18’e yükseltmek ve 18 yaşından küçükler için dini nikah kıyanlara verilen cezaları artırmak için hazırlanmıştır.”

SON 3 YILDA 130 BİN KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLDİ

Çocuk yaştaki evliliklerin imam nikâhıyla yapıldığı, gerçek rakamların tam olarak bilinmediğine dikkat çekilen gerekçede, “Ancak 2013 yılındaki son resmi verilere göre son 3 yılda 18 yaş altındaki 130 bin kız çocuğu evlendirilmiştir” denildi.