CHP'den AKP'ye 'Güvenlik Konseyi' çağrısı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, Afrin operasyonu sonrası Fransa'nın BM Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırması hakkında hükümete seslendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, TSK tarafından başlatılan "Zeytin Dalı" operasyonuna ilişkin açıklamada bulundu. 

Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, operasyona değinerek, uluslararası alanda ülkenin çıkarları noktasında, iktidar ile muhalefet arasında herhangi bir ayrım olamayacağını ifade eden Yılmaz, "Hiç şüphesiz ordumuz başarılı olacaktır. Ancak Türkiye'ye dönük, özellikle hükümetin dış politikayı yürütme yapısından kaynaklanan alerjiler vardır dışarıda. Bunların toparlanıp, Türkiye'ye karşı, böyle kritik bir dönemde bir hamleye dönüşmemesi için diplomatik faaliyetlerin ve çabaların güçlendirilmesi lazım. Bugün Fransa'nın önayak olduğu karar tasarısı Güvenlik Konseyine geliyor. Elbette bu zamana kadar Suriye ile ilgili çeşitli Güvenlik Konseyi kararları alındı. ABD o bölgeyi işgal ederken, Rusya o bölgede üsler elde ederken Fransa'nın aklına gelmedi böyle bir karar tasarısı. Ama şimdi bu karar tasarısının arkasına saklanmış bazı ülkelerin olduğunu biliyoruz. Diplomatik çabaların hızlandırılması ve Türkiye'ye karşı bir bloklaşmanın oluşmasının engellenmesi önem taşıyor. Bugün bu karar tasarısında, umuyoruz aklıselim davranılır ve niyeti aşan ifadeler yer almaz. Türkiye'nin bir an önce içinde bulunduğu uluslararası atmosferi ve kaypak uluslararası siyasi konjonktürü de dikkate alarak hızlı davranması önem taşımaktadır" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarını eleştirmesi ile ilgili soruya Yılmaz, "Söylenen ifadelere anlam yüklemek kötü niyetliliktir. Bunu doğru bulmuyoruz" yanıtını verdi. 

Yılmaz, Fransa'nın Güvenlik Konseyi'ni toplantıya çağırması hakkında ise "Böyle bir ortamda Güvenlik Konseyi toplanıyor ve Güvenlik Konseyi toplanınca Türkiye'nin içinde bulunduğu durumda gerçek manada 'Bu da bizim yanımızdadır' diyebileceği hiçbir ülke yok. Onun için bu karar öncesi hâlâ zaman var, bütün çabaların gösterilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.