CHP'de kurultay zamanı: İnce'den Kılıçdaroğlu'na sert sözler

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı başladı. İki gün sürecek kurultayın ilk gününde CHP Genel Başkanlığına yeniden Kemal Kılıçdaroğlu seçildi. Kılıçdaroğlu'nun aldığı imzadan daha düşük oy alması dikkat çekerken, İnce 166 imzasına karşın 447 oy aldı. CHP'de kurultayın ikinci gününde asıl rekabet Parti Meclisi için yaşanacak.

soL - Ankara

GÜNCELLEME:

CHP'de genel başkanlığa yeniden Kemal Kılıçdaroğlu seçildi.

GÜNCELLEME: 16.30 

CHP Kurultayı'nda mükerrer imza krizi çözüldü ancak polemik devam ediyor. İnce, "Herhangi bir mükerrer imza sorunu yoktur, algı operasyonu yapılıyor, 700 civarında oyla ben seçileceğim" dedi.

GÜNCELLEME: 16.05

KILIÇDAROĞLU: 49 MÜKERRER İMZA İNCE'YE YAZILSIN 

Kemal Kılıçdaroğlu'nun, mükerrer 49 imzanın kendi imza listesinden silinip Muharrem İnce'ye yazılmasını istediği öğrenildi. 

Kılıçdaroğlu'nun bu hamlesi sonrası, krizin çözüldüğü belirtildi. 

GÜNCELLEME: 15.14

Delegeler beşer dakikalık konuşmalarını yapmaya başladı. 

GÜNCELLEME: 15.00

Muharrem İnce, CHP yönetimini sert sözlerle eleştirdiği konuşmasını noktaladı.

GÜNCELLEME: 13.50

CHP Genel Başkan adayı Muharrem İnce, konuşmasını yapmak üzere kürsüye geldi.

Bu kurultay Türkiye için, partimiz için ve benim için çok önemli.

Devrimlerin, zaferlerin, kuruluşun partisiyiz. Bu mücadelede boyun eğmeyenlere selam olsun.

İki yol, iki ihtimal var. Ya kazanacağız ya kaybedeceğiz.

Başımızda bir iktidar partisi yok, ülkeyi yağmalamak için oluşturulmuş bir siyasi yapı. 

Cumhuriyeti kuran parti cumhuriyeti kurtaracaktır. Birlikte ayağa kalkacağız ve kazanacağız. CHP'yi sadece direnen değil kazanan bir parti yapacağız. 

AKP'de tuzu kuru olanlar var. CHP'de de tuzu kuru olanlar var. Beşiktaş'ı Kadıköy'ü alıyor, Erzurum onları ilgilendirmiyor, sığınmışlar üç beş belediyeye. Oralar onun oldu mu yetiyor. Kastamonu, Rize, Nevşehir ne olacak soran yok.

Ortada büyük bir yalan makinası var. Bu yalan makinasına haftada bir salı günü 40 dakika konuşarak yanıt verilemez. Bu yalan makinasına teslim olmayanlara umut olmak için buradayım.

Bir tarih cahili ÖSO Kuvayi Milliyedir diyor. ÖSO militanları aylık 300 dolar alıyor, Kuvayi Milliyecilerin ekmek almaya parası yoktu. Ortada bir tarih cahili konuşuyor, CHP yönetimi de buna cevap veremiyor. Onun haddini bildirmek için adayım.

Elalem ne der diye siyaset yapılmaz, ilkeyle siyaset yapılır ilkeyle.

Kazanmaya mecburuz, bunun için değişime mecburuz.

***

Uludere'de çocukların üstüne bomba yağdırıyorlarsa, aman ben sahip çıkmayayım ne derler demeyeceğiz. 12 yaşındaki çocuklara sahip çıkacağız. Malatya'da Alevilerin evi işaretlendiğinde sahip çıkarsam Alevi partisi derler demeyeceğiz, Alevilerin yanında olacağız. Beşiktaş'ta camide içki içmediler diyen imamın da yanında olacağız. 

***

Enis Berberoğlu bugün hapiste, bunda CHP yönetiminin rolü var mı? Dokunulmazlığın kaldırılmasına evet denildi, ben hayır dedim. HDP 'Hayır' diyor diye 'Evet' dediler. Niye Kürtler doğruyu söylemez mi? Bu MYK evet dedi, bu MYK'nın yenilenmesi gerekiyor. Bugün genel başkan seçildiğimde 'evet' diyen MYK'yı sıfırlayacağım...

İnce'nin CHP yönetimine sert eleştirileri sonrası 'İnce Başkan' sloganları yükseliyor.

Parti içinde cumhurbaşkanlığı için yapılan hiçbir seçimde Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adı çıkmadı. Bakın adını bile söyleyemiyorum. Ağırlıkla Yılmaz Büyükerşen'in adı çıkmıştı. Benim genel başkanlığımda bu partinin cumhurbaşkanı adayını 1 milyon 200 bin partili seçecek. Ben kimsenin marabası değilim. Partili karar verecek.

Tüzük maddesi haline getirelim, iki seçimde partiyi birinci parti yapamayan genel başkan istifa etsin.

GÜNCELLEME: 13.30

Yeterli imzayı toplayarak aday olan isimlerin Muharrem İnce ve Kemal Kılıçdaroğlu olduğu açıklandı.

GÜNCELLEME: 13.00

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na 1081 delege destek imzası verdi.

GÜNCELLEME: 12.58

Muharrem İnce, 166 delegenin imzasıyla genel başkan adayı oldu.

GÜNCELLEME: 12.55

İlhan Cihaner, Selin Sayek Böke, Orhan Sarıbal, Niyazi Nefi Kara ve Ali Şeker tarafından hazırlanan tüzük değişiklik önergesi Divan’a verildi. "PM’de demokratik temsilin güçlendirilmesi, blok liste uygulamasının kaldırılması" önerisi yeterli imzaya ulaşarak divana sunuldu.

GÜNCELLEME: 11.45

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, açılış konuşması sonrası yeniden kürsüye çıktı:

Cumhuriyet tarihinin en zor süreçlerinden birisini yaşıyoruz. Bu kurultay Türkiye'yi yaşadığı sorunlardan çekip çıkarma kurultayıdır. Bu kurultay cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırma kurultayıdır. Bu kurultay geldikleri gibi gidecekler diyenlerin kurultayı. Bu kurultay Kuvayi Milliyecilerin kurultayıdır. Bu kurultay salonunda terör örgütü tarafından aldatılanlar yoktur. Terör örgütleriyle pazarlık masası kuranlar yoktur. Bu kurultay salonunda vatan toprağını terör örgütlerine teslim eden, Süleyman Şah türbesini taşıyanlar yoktur. 

2002'de terör örgütünün beli kırılmıştı. 2002'den sonra iktidar olanlar önce terör örgütüyle masaya oturdular.

Afrin milli duruştur ama birileri bunu kendilerinin kararı gibi sunuyor. Ordu Mustafa Kemal'in ordusudur, senin ordun değil.

Suriye Hükümetiyle derhal ilişki kurulmalı. Çözüm için Suriye Hükümetiyle görüşülmeli. Durup dururken neden Suriye'ye elinizde benzinle gittiniz. 

Şimdi Lozan'ı tartışıyorlar... Bunu tartışanlara soruyorum sen Sevr'i mi özledin? 

Biz genelde iktidarda değiliz ama yerel yönetimlere sahibiz. Allah'ın izniyle Bursa'yı, Manisa'yı, Balıkesir'i, Mersin'i, Adana'yı, Ankara'yı ve İstanbul'u alacağız. Size Kılıçdaroğlu, iktidarımızda ilk bir yıl içinde yoksulluğu bitireceğiz. OHAL'i kaldıracağız, kim istihdam yaratıyorsa her türlü teşviği vereceğiz. Üreten Türkiye anlayışıyla yeniden yapılandıracağız. Üretim ekonomisinin bir gereği olarak asgari ücretliden vergi alınmayacak. Katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz. Bunlar göbekten bağlılar, biz üreten Türkiye'yi inşa edeceğiz. Sadece sanayide değil tarımda da üreteceğiz. 

Cumhuriyet'i demokrasiyle taçlandıracağız.  Ağır bedeller ödedik. Gencecik fidanlarımızı, başbakanlarımızı darağacına gönderdik. 

Hepimiz hain 15 Temmuz darbe girişimine karşı mücadele ettik. Şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz. Demokrasi düşmanlarına karşı hep birlikte ortak mücadele ettik, direndik. 15 Temmuz'dan söz etmemin nedeni halkın direnme hakkını savunmamdır. Kim despot bir yönetim istiyorsa halkın direnme hakkı vardır ve bu hak kutsal bir haktır. Direnme hakkının kaynağı Bursa Nutku'dur. Direnme hakkı Hitler Almanyası'ndan sonra anayasa girmişti. Direnme hakkını kullanıp 15 Temmuz'u savuşturanlar, 20 Temmuz'da bir sivil darbeyle karşı karşıya kaldı.

Referandumu biz kazandık ama YSK'daki çete hükümsüzlüğü yasal hale getirdi... O çeteden de hesabı soracağız.

Sonrasında Adalet yürüşünü düzenledik, yürüyemez dediler, yürüdük.

CHP'lilere görevlerini hatırlatıyorum: Huzura ihtiyacımız var, kavgayı değil huzuru savunacaksınız. Adalete ihtiyacımız var, her yerde adaleti savunacaksınız. Demokrasiye ihtiyacımız var, her yerde demokrasiyi savunacaksınız. Bu ülkenin darbe hukukundan arındırılmış toplumsal uzlaşmaya dayalı yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunu her ortamda savunacağız. Hiç kimseyi ötekileştirmeden huzuru, adaleti, demokrasiyi ve yeni bir anayasayı her yerde savunacağız.

Maltepe'de 25 gün yürüdükten sonra büyük bir miting yaptık. Orada bir duvar vardı, şimdi o duvarı yıkma zamanı. Hep birlikte tek adam rejimine karşı çıkma zamanı. Şimdi kahraman ordumuza mehmetçiğe sahip çıkma zamanı, şimdi kucaklaşma zamanı, şimdi gerginliklerden Türkiye'yi kurtarma zamanı. Şimdi hak, hukuk ve adalet deme zamanı.

GÜNCELLEME: 11.20

Başkanlık divanına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen seçildi.

Büyükerşen'in yaptığı konuşma sonrası tutuklu CHP'li milletvekili Enis Berberoğlu'nun mesajı okundu.

GÜNCELLEME: 11.15

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kürsüye çıkarak Kurultay'ın açılış konuşmasını gerçekleştirdi:

İki değerli isim aramızda yok. Biri eski genel başkanımız Deniz Baykal. İnşallah kısa süre sonra aramıza geri dönecek. Aramızda olmayan diğer isim milletvekilimiz Enis Berberoğlu. Berberoğlu siyasal esir olarak tutulmaktadır. MİT'le ilgili tutanağı tutanlar şu anda hapisteler. Şu soruyu 80 milyonun önünde soruyorum: Terör örgütlerinin bindiği bir TIR nasıl olur da devlet sırrı olur? Terör örgütlerine devleti teslim ediyorsunuz, Berberoğlu'nu tutukluyorsunuz. İstediğiniz kadar baskı yapın biz Kuvayi Milliyeciyiz.

GÜNCELLEME: 10.40

CHP Genel Başkan adayı Muharrem İnce, eşiyle birlikte Ankara Spor Salonu'na gelen partilileri selamlarken, salonda "Başbakan Kılıçdaroğlu" ifadelerinin geçtiği CHP seçim şarkısının çalması dikkat çekti.

Öte yandan İnce'nin destekçilerinin bulunduğu bölümde "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları yükseldi.

İnce'nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu salona giriş yaptı.

Kılıçdaroğlu salondaki partilileri selamladı.


CHP'nin 36. Olağan Kurultayı, bugün saat 10.00'da Ankara Spor Salonu'nda başlayacak. Yarın da devam edecek. Kurultayın ilk gününde genel başkan, ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in ortak imzayla Divan Başkanı olması bekleniyor.

Genel başkanlığa Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve  eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alpaslan Çabuk adaylıklarını açıkladı. Yarışın Kılıçdaroğlu ile İnce arasında geçmesi bekleniyor.

1266 delegenin oy kullanacağı kurultayda, genel başkan adaylığını açıklayanların yarışa girebilmesi için 127 imza ile divana başvurması ve adaylıklarını resmileştirmesi gerekiyor.

Çarşaf liste uygulamasının devam edeceği kurultayda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor. Bilim Yönetim ve Kültür Platformu üyeliği için 8 isim de doğrudan PM'ye giriyor.