CHP: İttifakın oy alamayacağı yerlerde sandıkları kaydıracaklar

CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak, 'Yüksek Seçim Kurulu’na seçimlere bir ay kala seçim bölgelerini birleştirme ve sandıkları taşıma konusunda tanınan ucu açık yetki, seçmen ve sandık kaydırma hesaplarının bariz ifadesidir' dedi. Toprak, ittifakın oy alamayacağı yerlerde sandıkların kaydırılmasını hedeflediğini söyledi.

CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak, seçim ittifakı yasa değişikliği teklifiyle, sadece Doğu ve Güneydoğu değil, büyükşehirler için de seçim bölgelerinin birleştirilmesi ve sandıkların taşınmasının planlandığını iddia etti.

Toprak yaptığı açıklamada, AKP-MHP tarafından hazırlanan seçim ittifakı yasa değişikliği teklifinin “göstermelik seçimle seçmen iradesi ve sandıkların gasp edilmesi” anlamına geldiğini savundu.

'İTTİFAKIN OY ALAMAYACAĞI İLLERDE…'

CHP İstanbul milletvekili Erdoğan Toprak, seçim bölgelerinin birleştirilmesi ve sandıkların taşınması konusunda, YSK’ye verilen ucu açık yetkinin, sadece Doğu ve Güneydoğu için değil büyükşehirlerde de devreye sokulmasının planlandığını söyledi.

Toprak, "İttifak adı altında oluşturulan bu sandık kaçırma organizasyonunun müttefiklerini oluşturan iki parti, planladıkları hedefe varamayacaklarını gördükleri için sandıkların başına AKP memurlarını getirerek oylarla diledikleri gibi oynamayı amaçlıyorlar" ifadesini kullandı. 

'AKP MEMURLARINI GETİRİP SANDIKLARLA OYNAYACAKLAR'

AKP-MHP tarafından hazırlanan Seçim İttifakı Yasa Değişikliği Teklifine ilişkin Toprak, “Öncelikle teklif sahiplerinin açıklamalarında dile getirdikleri ifadelerle, 26 maddelik bu değişiklik teklifi, iki parti arasında oluşturulan sözde Milli Mutabakat komisyonuna, doğrudan verilen talimatla, TBMM dışında ve kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklarla hazırlandı. Bu pazarlığın amacının demokrasi, ülkeyi çağdaş ve şeffaf, hür iradenin tecelli edeceği bir seçim sistemine kavuşturmak olmadığı apaçık" dedi. 

Toprak, "Teklifin maddelerine sinmiş olan baraj altında kalma, iktidarı kaybetme, siyasetten silinme korkusunun izleri, öylesine aşikâr ki, her türlü adaletsizlik, hukuksuzluk, irade ve oy gaspına zemin hazırlayacak düzenlemeler pervasızca teklif metnine yerleştirilmiş vaziyette. İttifak adı altında oluşturulan bu sandık kaçırma organizasyonunun müttefiklerini oluşturan iki parti, yine de planladıkları hedefe varamayacaklarını gördükleri için sandıkların başına AKP memurlarını getirerek oylarla diledikleri gibi oynamayı amaçlıyorlar" diye konuştu. 

'MUHBİR VATANDAŞLARI DEVREYE SOKACAKLAR'

"Sıkıştıkları yerde de önerilen teklifteki muhbir vatandaşlar devreye sokulacak, ihbarlarla, tüm sandıkların başına silahlı güvenlik güçlerini, polis ve jandarmayı çağırıp seçmen iradesine baskı yaparak, insanları, korkutup, sindirecekler" diyen Toprak, "İttifak partilerine getirilen otomatik baraj muafiyetinin adaletsizliği ve partiler arasında yaratılan eşitsizlik bir yana, valilerin talebiyle, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) seçimlere bir ay kala, seçim bölgelerini birleştirme, sandıkları taşıma konusunda tanınan ucu açık yetki seçmen ve sandık kaydırma hesaplarının bariz ifadesidir" dedi.