CHP, AKP'nin teklifine nasıl evet oyu verdiğini 'izah' edecek

CHP, AKP'nin dokunulmazlık teklifiyle ilgili muhalefet şerhi yazmayacak, yalnızca "izah" yazısı hazırlayacak.

TBMM Anayasa Komisyonu, kavgalara sahne olan görüşmelerinin ardından, AKP’nin, haklarında dosya bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması için anayasaya geçici madde eklenmesine yönelik teklifini kabul etti.

HDP’li vekillerin salonu terk etmesinin ardından jet hızıyla görüşmeleri tamamlanan teklif, AKP, CHP ve MHP’li üyelerin oybirliğiyle onaylanırken, iktidarın önergeleriyle düzenlemede son dakika değişiklikleri yapıldı. Değişiklikle, Anayasa değişikliğinin TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildiği tarih itibarıyla, haklarında Adalet Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM’de fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılacak. Teklifin ilk halinde, Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği tarihe kadar hazırlanmış dosyaların kapsama girmesi öngörülüyordu. AKP önergesiyle yapılan rötuşla, değişikliğin TBMM’de “referandum” aralığında kabul edilmesi ve referandumda da benimsenmesi halinde yürürlüğe girene kadar geçecek 2-3 aylık süre dikkate alınarak kapsama girecek dosya ve dolayısıyla milletvekili sayısının daha da artması engellenmiş oldu.

CHP ŞERH YAZMAYACAK
Komisyon Başkanı Mustafa Şentop, kabul edilen düzenlemeyle, tekrar seçim olması halinde seçilenlerin dokunulmazlığı yeniden kazanacağını belirtti. Dokunulmazlıklarla ilgili kalıcı düzenleme yapılması gerektiğini ifade eden Şentop, bunun için sadece 83. maddenin değil, “milletvekilliğinin düşmesi”ni düzenleyen 84. madde ile “iptal istemi”ni düzenleyen 85. maddeleri de kapsayacak şekilde kalıcı düzenleme yapılması görüşünü savundu.

CHP’li Bülent Tezcan, teklife, “kabul” oyu verdiklerini, muhalefet şerhi yazmayacaklarını, ancak komisyon raporuna eklenmek üzere dile getirdikleri eleştirileri kapsayacak bir “izah” yazısı göndereceklerini bildirdi. MHP’li Mehmet Parsak da, “Bize göre eksik olmakla birlikte özellikle teröre bulaşmış olan milletvekillerini en azından 26. dönem boyunca böyle bir zırhtan faydalanmaması gerektiği düşüncesini taşıyarak teklife kabul oyu vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Başbakan Davutoğlu başkanlığında dün yapılan MYK’da da teklifin Meclis takviminin de ele alındığı belirtilirken, MHP’ye anayasa değişikliğinin görüşülmesi konusunda, “Mayıs’ın 2. yarısı” bilgisi verildiği öğrenildi. AKP, teklifin görüşmelerinin 18 Mayıs’a kadar tamamlanabileceğini düşünüyor.