Çavuşoğlu: NATO'ya karşı Rusya'yla işbirliği yapmıyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Washington Post gazetesine yaptığı gündemdeki başlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, "Rusya ile NATO müttefiklerine ya da başkalarına karşı değil, teröre karşı iş birliği yapıyoruz" yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanlığı görevini Obama'dan devralacak Trump'ın yemin törenine katılmak üzere gittiği Washington'da, Washington Post gazetesine açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yeni ABD yönetiminden Fethullah Gülen'in iadesi ve Suriye'de YPG ile iş birliğine son vermesi yönünde beklentileri bulunduğunu ifade etti.

Trump'ın başkanlığında ABD ile ilişkilerin önemli ölçüde gelişeceğinden emin olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "(Trump'ın) Türkiye'nin endişelerini kesinlikle daha iyi anladığından eminim. Karşılıklı güveni yeniden inşa etmemiz gerek. Türkiye'de Amerikan karşıtlığı yükselişte. Yeni yönetimi bekliyoruz" şeklinde konuştu.

İNCİRLİK

İncirlik Üssü'nün ABD tarafından kullanılmasına rağmen El Bab'da IŞİD'e karşı hava desteği verilmemesini de eleştiren Çavuşoğlu, "Hava üssümüzü kullanıyorlar ama hava desteği vermiyorlar" dedi.

RUSYA

Çavuşoğlu, Türkiye'nin NATO'dan uzaklaşarak Rusya ile yakınlaştığı yönündeki haberlerin sorulması üzerine ise "Rusya ile NATO müttefiklerine ya da başkalarına karşı değil, teröre karşı iş birliği yapıyoruz" yanıtını verdi.

"Müttefikiz diye ABD'nin istediği ya da söylediği şeyleri kabul etmemiz mi gerekiyor, hayır" diyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ne zaman diğer ülkelerle iyi ilişkiler kursak, tipik 'Türkiye yön mü değiştiriyor' sorusu soruluyor. Uluslararası ilişkiler, ülkelerin çıkarları doğrultusunda her zaman yön değiştirir. Türkiye'yi gündeme getirenlerin birçoğunun, Rusya ile Ukrayna nedeniyle uygulanan yaptırımlara rağmen geniş kapsamlı ekonomik ilişkileri ve diğer çıkarları var. Ben o ülkelere yön değiştirip değiştirmediğini soruyor muyum? Bu saçmalık, kabul edilemez. Terör örgütleriyle mücadele söz konusu olduğunda bir ülkeye nasıl hayır diyebilirim."

GÜLEN

Gülen'in iadesi konusunda da ABD Adalet Bakanlığından ağustos ayından bu yana haber almadıklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, "Türkiye'nin Gülen'in iadesi talebine Trump yönetiminden erken olumlu bir yanıt bekliyoruz" dedi.