Carlos Latuff'un karikatürlerini basan yayınevinin sahibi gözaltına alındı

Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff'un Türkiye üzerine çizdiği karikatürleri Türkiye'de kitap olarak yayınlayan yayınevinin sahibi gözaltına alındı.

Brezilyalı karikatürist Carlos Latuff'un Türkiye üzerine çizdiği karikatürleri Türkiye'de bir kitap olarak yayınlayan Rodeo Yayıncılık'ın sahibi Mehmet Murat Mıhçıoğlu, "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla gözaltına alındı. Mıhçıoğlu daha sonra serbest bırakıldı.

Hürriyet'in haberine göre, kitabın geçen yıl haziranda çıktığı ve Basın Kanunu'na göre, dava açmak için gerekli altı aylık sürenin kaçırıldığı fark edilince Mıhçıoğlu, bir gün sonra savcılıktan serbest bırakıldı. Mıhçıoğlu, dün ifade için Kadıköy Emniyet Müdürlüğü'nde davet edilerek, gözaltına alındı. Bir gün gözaltında tutulan Mıhçıoğlu, bugün savcılığa çıkarıldı.

İfadesinde, Latuff ile internette tanıştığını, Aralık 2015'te Brezilya'ya gidip kendisiyle sözleşme imzaladığını ve kitabın Mayıs 2016'da yayınlandığını söyledi. Kitabı yayınlaması için kimsenin aracılık etmediğini kaydeden Mıhçıoğlu, şunları söyledi:

"Karikatür sanatı ele aldığı konuları çizgiyle keskinleştirerek yansıtır. Başka türlü icrası mümkün değildir. Bu sanatla toplumdaki muhalif eleştiriler barışçıl bir kanal bulmaktadır. Bu kanal sayesinde ifade edebildikleri için de şiddete zemin teşkil edecek bir ortamdan uzaklaşılmaktadır. Dolayasıyla toplum açısından faydalı bir faaliyettir. Bu eserin Türkiye'de basılıp özgürce dağıtılıyor olması Türkiye'nin demokratik hukuk devleti imajına katkı sunan bir olgudur."