Çankırı Kalfat sakinleri İngiliz Dışişleri Bakanı'na 'bizim Boris' diyormuş

İngiltere'nin dışişleri bakanı Boris Johnson'ın "ata toprağı" olduğu söylenen Çankırı'da, Bakan'ın ziyareti "heyecan" yarattı. Kasabalılar, Johnson için kurban kesmekten bahsediyor.

Dış Haberler

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, sığınmacı karşıtı görüşlerinin ve Erdoğan karşıtı şiirinin yanı sıra, Anadolu kökenli atalarıyla da biliniyor.

Middle East Eye'dan (MEE) Suraj Sharma'nın haberine göre, Johnson'ın Çankırı'nın Kalfat kasabası kökenli büyük dedesi, meşhur "İngilizci" gazeteci Ali Kemal idi.

Kalfat'ı ziyaret eden Sharma, kasaba sakinlerinin Johnson'ın "siyasi başarıları"ndan "gurur duyduklarını" yazdı.

Muhabire göre, Kalfatlılar Johnson'ın özellikle "Brexit" kampanyasının önderleri olması nedeniyle artan "Türk karşıtı" söylemlerini affetmeye hazır.

MEE muhabirine göre, Kalfatlılar Johnson'dan "bizim Boris" olarak bahsediyor.

MEE'ye konuşan Muhtar Adem Karaagaç, "Boris için çok sayıda kurban keseceğiz. Yollarımızı yapacak, evlerimizi boyayacağız. Eğer ata toprağını ziyaret ederse, onu kırmızı halılarda karşılayacağız" dedi.

Köydeki birçok insanın Johnson ile "aynı genetik özelliklere sahip olduğunu" ileri süren Karaağaç, Bakan'ın üslubunun ve beden hareketlerinin de Kalfatlıları andırdığını söyledi.

"Burası küçük bir köy ve herkes uzaktan akraba" diyen muhtar, eşinin bile bir şekilde "Boris ile" akraba olduğunu, ancak bu akrabalığın tam olarak hangi bağla gerçekleştiğini bilmediğini kaydetti.

Karaağaç, Johnson'ın David Cameron'ın yerine başbakan olmaması nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını da söyleyerek, "Bizim Boris'imiz başbakan olmaya hazırdı. Ama şimdi dışişleri bakanı olarak, başbakan olmadan önce daha fazla tecrübe kazanabilir" dedi.

Kalfat'ı daha önce, 2008 yılında, Boris Johnson'ın babası Stanley Johnson ziyaret etmişti. Baba Johnson'ın ziyaretinde de bir koyun kurban edilmiş.

Ancak Kalfatlı Recep Akdoğan, Johnson'ın geçen sene PKK'yi savunan sözleri nedeniyle kasabaya gelmesini istemeyen az sayıdaki kişilerden.

Kayseri'de okuyan 19 yaşındaki Yusuf İslam Şekerci ise, Akdoğan'ın tersine, Johnson'ın Kalfat'ı ziyaret etmesi durumunda "efsanevi Türk misapirperverliğini göstereceklerini" söyledi.

Muhtar Karaağaç ise, Johnson'ın "PKK destekçiliği" konusunda "politik" olmayı tercih etti. Karaağaç, "Bunlar siyaset oyununun bir parçası. İngilizler de bu konuda iyidir" derken, "Boris kanında bir damla Türk kanı taşıyorsa PKK sempatizanı olduğunu düşünmüyorum" sözlerini sarfetti.