Büyükannenin sigara içmesi, torunda otizmi tetikliyor

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, gebelik sırasında sigara içen büyükannenin, torunlarındaki otistik özellikleri tetikleyebileceği iddia edildi.

İngiltere'de yapılan yeni bir araştırmaya göre, gebelik sırasında sigara içen büyükannenin, torunlarındaki otistik özellikleri tetikleyebileceği iddia edildi.

Bristol Üniversitesi'ndeki bilim insanları, 90'lı yıllar çocuklarında 14 bin 500 katılımcıyı izledi ve bir kız çocuğunun büyük annesi hamilelik sırasında sigara içiyorsa, çocuğun kötü bir sosyal iletişim becerisi ve tekrarlayan davranışlara maruz kalma oranının yüzde 67'ye ulaştığını keşfetti.

Aynı şekilde bu tablo, otizm teşhisi ihtimalini de yüzde 53 artırdı.

Otizm yaygınlığıı son yıllarda arttı ve artışın bir bölümünün teşhisteki başarı ile ilgili olduğu belirtilse de, araştırmacılar, gebelikte sigara içmek gibi çevresel etkilerin de rol oynayabileceğine inanıyorlar. 100 kişiden birine otizm teşhisi konurken, erkekler kadınlardan daha fazla etkileniyor.

Bununla birlikte, sigara içme etkisi yalnızca kız çocuklarında görüldü. Bilim insanları, sigaranın sadece dişilerde mitokondriyal DNA'ya zarar verebileceğine işaret ediyor. İlk mitokondriyal DNA mutasyonlarının annede genelde belirgin bir etkisi olmayacağı ancak etkilerin kendi çocuklarına iletildiğinde artabileceği öngörülüyor.

Çalışmanın yazarlarından Jean Golding, "Çocuğun tütün dumanından korunmasının, bir kadının çocuğuna hayata sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için yapabileceği en iyi şeylerden biri" derken, ""Şimdi gebelik sırasında sigara içilmemesinin, gelecekteki torunlara da daha iyi bir başlangıç yapabileceği gerçeğini bulduk" ifadelerini kullandı.

Sigara dumanı, siyanür, kurşun ve en az 60 kansere neden olan bileşik içeren 4000'den fazla kimyasal madde içeriyor. Bununla birlikte gebelikte sigara içme ile ilgili çoğu komplikasyonu oluşturan nikotin ve karbon monoksit.

Nikotin, göbek bağındakiler dahil olmak üzere annenin tüm vücudunda kan damarlarını daraltarak bebeğin oksijeni keser. Oksijen taşıyan kırmızı kan hücreleri bunun yerine karbon monoksit moleküllerini almaya başlarlar, bu da problemi daha da kötüleştirir.

Sigara, ölü doğum, prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı ve bir takım gelişimsel sorunlara yol açabilir.

Ancak yeni çalışma, büyükannenin sigara içimi ile bebeğin sağlığı arasında bir bağ kuran ilk çalışma olarak görülüyor.