Bush'tan Palmer'a: Aslan Cecil'in öldürülmesi ve gösteriş için avlanmak

Counterpunch'tan Martha Rosenberg, Afrika'nın en ünlü aslanının öldürülmesi, "sporculuk" adı altında egzotik hayvanların öldürülmesi ve dünya liderlerinin buna verdiği destek hakkında yazdı.

Haber Merkezi

Counterpunch'tan Martha Rosenberg, Afrika'nın en ünlü aslanının öldürülmesi ve bununla eski ABD Başkanı George W. Bush arasındaki bağlantıyı yazdı. Rosenberg'in yazısının tamamı:

Bu hafta halk Zimbabve Hwange Ulusal Parkı’nda Aslan Cecil’in Walter James Palmer isimli Amerikalı bir dişçi tarafından öldürülmesinden dolayı kaynamakta. Palmer, Cecil’i parkın dışına çekmek için yem kullandı ve sonrasında onu ok ve yayla vurarak ölümcül biçimde yaralandı. Avcılar Cecil’i sonradan buldu, bulduklarında hala canlıydı ve onu öldürerek kafasını kestiler. Palmer bu maçoluk ayrıcalığı için 55 bin dolar ödedi.

Palmer’ın kana susamışlığı haberlere yansıyan pahalı hayvan sadizminin yalnızca son örneği. Geçtiğimiz yıl öldürdüğü bir aslanla poz veren bir kadın internette büyük öfke yaratmıştı. 2012’de İspanya Kralı (halkını dehşete düşürerek) bir fili öldürmüştü ve bundan bir yıl önce de Godaddy.com CEO’su Bob Parsons bir fili öldürmesini kameraya almıştı. Hoş.

2006’da Country ve Western tarzda müzik yapan Troy Lee Gentry, sert görünmek için Cubby adında bir evcil hayvan ayıyı kameraya alarak öldürmüştü. Müzik eleştirmeni Peter Grumbine, Cubby’nin öldürülmeden önce “öğle uykusundan sonra alıştığı gibi karnının sevilmesini bekleyerek sırt üstü yatıp yatmadığını” sordu. Başkalarıysa Gentry’nin “kafesteki hayvanları vuran”, “mutsuz bir ödlek” olduğunu söyledi.

Kimileri şan için yapılan avcılığı, önceden hazırlanmış avları ve egzotik hayvanların öldürülmesini savunmaya çalışıyor, buradan gelen paranın başka hayvanların korunmasına gittiğini söylüyorlar – ancak çoğu kişi (buna yemek için avlanan avcılar da dahil) bunun hastalıklı, çok hastalıklı olduğunu düşünüyor.

Palmer gibi büyük av hayvanları avlayanların sapkın hareketlerine karşı kimi yasalar var, ancak Uluslararası Safari Kulübü (SCI) gibi kuruluşlar hala iyi durumda. Ve bunlara dünyanın kimi üst düzey liderleri de üye.

Çok az kişi Başkan George H.W. Bush, eski Başkan Yardımcısı Dan Quayle ve rahmetli Emekli General Norman Schwarzkopf Jr.’ın SCI’ın gururlu üyeleri olduğunun ve Botsvana hükümetiyle kendileri gibi avcılar için şan için yapılan aslan avlarının devam etmesi için anlaşma yaptığının farkında. Bush ve Quayle’ın kişisel olarak Afrika’da aslanları öldürdüğüne dair haberler de vardı ancak bunlar henüz doğrulanamadı.

Uluslararası Safari Kulübü, “Dünyanın Ayıları” ödülü veriyor, bu ödülü almak için dünyadaki 8 ayı türünden 4’ünün öldürülmesi gerekiyor, buna tehlike altındaki kutup ayıları da dahil. Bu ödül kana susamışlar için National Geographic gibi. 2006’da SCI, Temsilciler Meclisinden Deniz Memelilerini Koruma Yasası’nın geçmesini engelledi, bu yasa spor için avlanmış kutup ayısı hatıralarının ülkeye girişini yasaklayacaktı.

Görünüşünü insanileştirmek isteyen SCI, Açlığa Karşı Sporcular ve Kansere Karşı Sporcular gibi programlar yürüterek “avcıların” yemek istemediği etleri başkalarına vermeye çalıştı.

Uluslararası Safari Kulübü ayrıca Engelli Avcı, Duyusal Safari ve Safari Dilekleri gibi programlarla öldürmenin keyfini engellilere de uzandırmaya çalıştı. SCI internet sitesinde Safari Dilekleri programının nasıl bel kemiğinde sorun olan bir hastanın Florida avcılık kulübündeki tekerlekli sandalyesinden yavru bir geyiği öldürmesini sağladığını gösteriyor. Genç adam yemeğini yiyen iki domuzu ıskalıyor ancak tazı boyundaki bir geyiği vurmayı başarıyor çünkü SCI’ın yazdığına göre “Avcılık Kulübü geyik avcılığı kurallarını onun için askıya alıyor”. Acaba birisi kör “sporculara” yapıldığı gibi o vururken onun için geyiği tuttu mu?

Malumun ilamı olacak ancak böylesine “sporlar” veya “avlanma” akıl hastalığıdır.