Bursalı işçiler büyük direnişin yıldönümünde buluştu

Türkiye Komünist Partisi Bursa İl Örgütü'nün, 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin 47. yıl dönümünde gerçekleştirdiği işçi buluşmasında biraraya gelenler işçi mücadelesinde kararlılık tazelediler.

soL - Bursa

Bursa’da işçiler, Türkiye Komünist Partisi’nin 15-16 Haziran’ın 47.yıldönümünde düzenlediği işçi buluşmasında yan yana geldi.

İş Bankası Emekliler Lokali’nde yapılan etkinlik, işçi sınıfı mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşuyla başladı. 70’li yıllardan bu yana TKP saflarında mücadele eden İSKİ işçisi Yaşar Çelik’in büyük işçi direnişi ve DİSK tarihi hakkında sunum yaptığı etkinlikte, 15-16 Haziran’ın tarihine ve güncelliğine ilişkin belgesel gösterimi yapıldı.

Belgeselin ardından söz alan TKP Merkez Komite üyesi Alpaslan Savaş, TKP’nin 15-16 Haziran buluşmalarını, “anma” olarak değerlendirmediğini, aksine bu buluşmaların 15-16 Haziran deneyiminden güç almayı hedeflediğini vurguladı. 15-16 Haziran’ın, işçi sınıfının, sermaye sınıfıyla karşı karşıya gelişi olduğunun altını çizen Savaş, “bu karşı karşıya geliş, aslında iki düzlemde gerçekleşmiştir: Birincisi en çok bilenendir, ekonomik alandır. İşçi sınıfı kendi güncel talepleri için harekete geçmiştir. İkinci düzlem, siyaset alanıdır. İşçi sınıfı tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de siyasal alanda sermaye sınıfının karşısındadır. Başka bir düzenin mümkün olduğu fikri güçlüdür. Bu mümkündür. Ve bu fikir işçi sınıfına asıl gücünü vermektedir” dedi. Bugün eksik olanın bu olduğuna vurgu yapan Savaş şunları söyledi: “İşçi sınıfının en güçlü silahı olan ‘yeni bir düzeni kurma ve bu düzenin patronsuz bir düzen olması’ fikri bugün elinden alınmıştır. Bizim işimiz budur. Bu fikri yeniden akıllara yerleştirmektir. İşçiler patronlara karşı örgütlenecek. İşyerinde örgütlenecek. Yetmez. Ülkede örgütlenecek. İşçi sınıfı Türkiye’de siyasi iktidar mücadelesinin öznesi haline gelecek.”

Doğtaş işçilerinin selamı

Bursa toplantısında, Savaş’ın konuşmasının ardında, işlerine son verilen ve direnişi sürdüren Çanakkale-Biga Doğtaş işçilerinin 15-16 Haziran toplantısına gönderdiği mektup okundu. İşten çıkarmalara karşı mücadele vurgusu yapan Doğtaş işçileri, yazdıkları mesajla 15-16 Haziran toplantısını şu sözlerle selamladı:

“Direnen Doğtaş işçileri olarak, bugün yanınızda olmak isterdik. Fakat bayram üzeri işlerin yoğun olmasından dolayı Pazar günü de çalıştırıldığımızdan yanınızda olamadığımız için üzgünüz.
Bugün her ne kadar yanınızda olamasak da gönlümüz sizlerle.
Son dönemde sendika ve işverene karşı verdiğimiz mücadeleden dolayı arkadaşlarımız işten çıkarılsa da bizim mücadelemiz devam etmektedir. Üç arkadaşımızın işine son verilse de arkadaşlarımız işine dönene kadar mücadeleye devam edeceğiz.
Etkinliği düzenleyen ve etkinliğe katılan tüm arkadaşlara sevgiler, saygılar... Gönlümüz sizlerle.
Çanakkale-Biga Doğtaş İşçileri”
Yapılan sunum ve konuşmaların ardından söz alan bir Oyak Renault işçisi, 2015 yılından bu yana Renault’da yaşanan direnişi ve sarı sendikaya karşı mücadeleyi anlattı ve “Türk Metal’i fabrikadan mutlaka göndereceğiz” dedi.

Buluşmada son sözü alan bir başka metal işçisi, kısa bir süre önce Cüppeli Ahmet Hoca’nın, kıdem tazminatının caiz olmadığına ilişkin açıklamasını hatırlattı ve bu adamların bu cüreti AKP iktidarından aldığının altını çizerek, “işçi sınıfı bu adamların karşısına dikilmeden, ne kıdem tazminatımız, ne başka hakkımız korunabilir” dedi.