Bugün Dünya AIDS Günü: 37 milyon insan HIV ile yaşıyor

Bugün 1 Aralık Dünya AIDS Günü... HIV halen çok önemli global bir sorun. Şimdiye dek 1 milyon insan HIV ile ilişkili hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti. 2016 sonu itibariyle HIV + birey sayısı 37 milyon. Yalnızca 2016 yılında 1.8 milyon kişi HIV ile enfekte oldu.

İlker Belek

1 Aralık Dünya AIDS günü. Dünya Sağlık Örgütü bu seneyi HIV + bireylerin sağlık hizmetine ulaşım sorunlarına dikkat çekmek üzere değerlendiriyor.

HIV halen çok önemli global bir sorun. Şimdiye dek 1 milyon insan HIV ile ilişkili hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti.

2016 sonu itibariyle HIV + birey sayısı 37 milyon. Yalnızca 2016 yılında 1.8 milyon kişi HIV ile enfekte oldu.

HIV +  yetişkinlerin yüzde 54’ü, çocukların ise yüzde 43’ü yaşam boyu antiviral tedavi almak zorunda.

Afrika bölgesinde HIV + bireylerin sayısı 26 milyon. Yeni HIV enfeksiyonlarının üçte ikisi bu kıtada.

HIV enfeksiyonu bakımından riskli gruplar erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkekler, damardan ilaç kullananlar, hapishanedekiler, seks işçileri ve onların akrabaları.

Şu an için HIV’in tam tedavisi mümkün değil. Ancak etkin antiviral tedaviyle virüsü kontrol altında tutmak ve bulaşmasını engellemek mümkün. 21 milyon HIV + birey antiviral tedavi alıyor.

Ama HIV + bireylerin yalnızca yüzde 70’i durumundan haberdar ve bu durum hastalıkla mücadele etmek bakımından çok önemli bir sorun oluşturuyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün hedefi bu oranı yüzde 90’a çıkarmak. Bunun için de HIV testlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor.

HIV tokalaşmakla, aynı mekanda bulunmakla, sarılmakla bulaşmıyor.

Her türlü cinsel ilişki, enfekte kan ve kan ürünleri HIV bulaşının temel yolları. Ayrıca gebelikte ve emzirme sırasında anneden bebeğe de geçebiliyor. Anneye başlanacak etkili antiviral tedavi bu bulaşı önemli derecede azaltıyor.

 


Kaynak: 

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs360/en/

http://www.who.int/hiv/en/