Bu kitap Aziz Nesin'e ithaf edildi: 'Yeni Bir Aydınlanma İçin' kitabı çıktı

Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin derlediği ve editörlüğünü Gamze Erbil, Orhan Gökdemir ve Zeynep Ağdemir’in yaptığı "Yeni Bir Aydınlanma İçin Gericiliğe Karşı Aydınlanma Mücadelemiz" kitabı Yazılama Yayınevinden çıktı. Kitap, aydınlanma mücadelesinin sembollerinden Aziz Nesin'e ithaf edildi.

2016 yılında beş imzalı bir deklarasyonla yola çıkan Gericiliğe Karşı Aydınlanma Hareketi’nin hazırlayıcısı olduğu, Türkiye’deki ve dünyadaki aydınlanma mücadelesini anlatan "Yeni Bir Aydınlanma İçin" başlıklı kitap, Yazılama Yayınevi tarafından okuyuculara sunuldu.

Kitapta aydınlanmanın laiklik ve bilimle ilişkisini Prof. Dr. Korkut Boratav ele alırken, CHP eski milletvekili Oğuz Oyan da Türkiye’deki gericileşmenin kökenlerini  “Türkiye’de İslamizasyonun Kökenleri ve Araçları Üzerine” yazısıyla mercek altına aldı.

Gazeteci ve yazar Enver Aysever, aydın ve aydınlanma kavramlarını masayı yatırırken, aydınlanmanın sınıfla ilişkisini ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Serdal Bahçe kaleme aldı.

Yazar Erendiz Atasü ise cumhuriyet aydınlanmasını kadın odağında değerlendirdi. Gazeteci Barış Terkoğlu ve Okan İrtem ise eşitsiz düzenden çıkışın laiklikte olduğuna işaret ederken, eski anayasa raportörü ve soL Yazarı Ali Rıza Aydın aydınlanma ve hukuk başlığında yazdı. soL yazarı Serpil Güvenç ise bu yıl 100. yılını kutlayan Ekim Devrimi’nin ışığında aydınlanmayı ve kadınları değerlendirdi.

Kitabın önsözü ise soL yazarı Kemal Okuyan tarafından kaleme alındı.

Kitapta yer alan yazılar şöyle:
Barış Terkoğlu ve Okan İrtem- “Bir Tarihsel Zemin Tarifi: Eşitsiz Bir Düzenden Laiklikle Kurtulmak” 
Enver Aysever, “Aydın ve Aydınlanma Fikrine Dair Bir Çift Söz!”
Erendüz Atasü, “Cumhuriyet Aydınlanması ve Kadın”
Korkut Boratav, “Aydınlanma, Laiklik ve Bilim”
Orhan Gökdemir “Aydınlanma’dan Aydınlanmaya”
Serpil Güvenç, “Ekim Devriminin Aydınlığında Kadınların Kurtuluşu
Oğuz Oyan, “Türkiye’de İslamizasyonun Kökenleri ve Araçları Üzerine
Ali Rıza Aydın, “Aynı Yolun Yolcuları: Aydınlanma ve Hukuk”
Serdal Bahçe, “Aydınlanma ve Toplumsal Sınıflar”