Böyle olur belediyenin peyzajı

Adana'da, Portakal Çiçeği Festivali öncesi, narenciye ağaçlarının çiçekli dallarının budanarak sadece ağaç gövdesinin bırakılmasına yurttaşlar tepki gösterdi.

Adana'da 4-18 Nisan tarihleri arasında bu yıl 3’üncüsü düzenlenecek olan Portakal Çiçeği Karnavalı öncesi, Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kent merkezinde ve şehrin ana bulvarlarında bulunan yüzlerce narenciye ağacını sadece gövdesi kalacak şekilde budama yaptı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir ise ağaçların yanlış bir şekilde budandığını belirtti. Çukurova İlçesi Süleyman Demirel Bulvarı’ndaki yeni çiçek açmaya başlayan, bir çoğununda üzerinde hala meyvesi bulunan narenciye ağaçları, Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından geçen hafta sadece gövde kalacak şekilde budandı. Bulvardan geçen birçok kişi Adana’yla özdeşleşmeye başlayan Portakal Çiçeği Karnavalı öncesi, ağaçların bu şekilde budanmasına tepki gösterdi.

'YAPILAN ŞEY YANLIŞ'
Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Semih Karademir ise yapılanın yanlış bir budama yöntemi olduğunu belirtti. Karademir şöyle konuştu: “Normal şartlar altında turunçgillerde budama kış döneminde yapılmaktadır. Budamada amaç ağaçların kuru dallarını almak, obur dal varsa obur dalı almak, buna ilaveten gençleştirme ihtiyacı duyulan ağaçlarda gençleştirmeye yönelik olmak üzere 3 amaç için budama yapılır. Büyükşehir Belediyesi yetkililerini son dönemlerde şehir merkezinde vatandaşın da şikayet ettiği üzere yapmış olduğu, tahmin ediyoruz ki gençleştirmeye yönelik budamanın yanlış olduğu kanaatindeyiz. Gençleştirme daha çok yaşlı ağaçlara yönelik yapılan bir budama şeklidir. Tüm ağaçlara uygulanması doğru değildir. Bu sebepten dolayı Büyükşehir yetkililerini budamayı daha yetkin insanlara yaptırması, kent merkezindeki özellikle ilimizde gerçekleşen portakal çiçeği karnavalına katkı koymasından dolayı önem arz etmektedir.”