Boğaziçi yurtlarında karma dönem bitiyor

Karma eğitimin sona erdirilmesine ilişkin yönetmelik değişikliği tartışmaları sürerken, Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı karma öğrenci yurtları kadın-erkek olarak ayrıldı, ayrılması mümkün olmayanlar kapatıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise 'karma eğitim' ifadesinin yönetmelikten çıkarılmasını önemsiz bularak, 'Önemli olan yönetmelik değil yasadır, yasada karma eğitim…

Haber Merkezi

Karma eğitimin sona erdirilmesine ilişkin yönetmelik değişikliği tartışmaları sürerken, Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı karma öğrenci yurtları kadın-erkek olarak ayrıldı, ayrılması mümkün olmayanlar kapatıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise "karma eğitim" ifadesinin yönetmelikten çıkarılmasını önemsiz bularak, "Önemli olan yönetmelik değil yasadır, yasada karma eğitim duruyor" dedi. 

Boğaziçi Üniversitesi'ne bağlı faaliyet gösteren karma öğrenci yurtlarının kadın-erkek olarak ayrılması tartışmalara yol açtı.

Yurtlar, Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri gereğince il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin denetimine açıldı. Boğaziçi Üniversitesi’ne bağlı olan karma yurtlar kadın-erkek olarak ayrıldı, ayrılması mümkün olmayanlar kapatıldı. Bundan dolayı yetersiz olan yurt kapasitesi daha da azaldı.

Değişiklikler öğrencilere e-posta yoluyla bildirildi. Daha önce Boğaziçi Üniversitesi yerleşkelerinde bulunan ve üniversiteye bağlı olan yurtların milli eğitim müdürlükleri denetimine bağlanmasının ardından öğrencilere şu e-posta iletildi: 

"Yurtlarımız 6 Mayıs 2017 tarih, 30058 numaralı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği hükümleri gereğince il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin denetimine açılmıştır. Bu değişikliğin Kredi ve Yurtlar Kurumu (Yurtkur) ile bir bağlantısı bulunmamaktadır. Uymakla yükümlü olduğumuz bu yönetmelik çerçevesinde yeni akademik yıla başlamadan tüm yurtlarda bazı düzenlemeler yapılacaktır. Tüm yurt binaları kadın/erkek olarak ayrılacaktır. Hangi yurdun erkek, hangi yurdun kadın öğrencilere hizmet vereceği, 2018-2019 akademik yılı kura başvuruları sonrasında ilan edilecektir."

Öte yandan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yönetmelikte "karma eğitim" ifadesinin çıkarılmasını önemsiz bularak, "Zaten önemli olan yasadır, yönetmelik değildir. Bizim ne böyle bir derdimiz var, ne bir programımız var, ne bir hedefimiz var. Lütfen insanlar dedikoduyla hareket etmesinler, çok net olarak bunu ifade etmiş olalım” dedi. 

BOĞAZİÇİ ÖĞRENCİLERİ NE DİYOR? 

soL Haber'e konuşan Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri şunları söyledi:

"Okul çok uzun bir süredir değişim içinde zaten. Erdoğan'ın verdiği birçok demeçten, bunun iktidarın siyasi müdahaleleri sonucunda gerçekleştiğini biliyoruz. Bence öğrenciler artık Boğaziçi Üniversitesi'nin ülke genelinden izole bir yer olmadığını, AKP'nin gerici politikalarının okulu da etkileyeceğini görmeli ve ona göre tavır almalılar. Yurtlarda çok fazla teknik eksiklik varken, karma yurtlarla uğraşılıyor. Bu kararın öğrencilerin değil, mevcut iktidarın ihtiyaçları gözetilerek verildiği açık. Üniversitemizdeki işleyişin, iktidarın isteklerine göre şekillenmesinden öğrenciler olarak rahatsızız."

NE OLMUŞTU? 

Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği değiştirilmiş, 6 Mayıs 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Böylece bu yurtlar milli eğitim müdürlüklerinin kontrolüne geçmişti. Karma yurtların kaldırılıp kadın-erkek olarak ayrılmasını yolu böyle açılmıştı. 

Öte yandan Milli Eğitim Bakanlığı, okulların açılması ve kapanmasına ilişkin esasların düzenlendiği yönetmelikte, tarikat ve cemaatlerin sıklıkla gündeme getirdiği karma eğitime ilişkin değişiklik yapmıştı. Liselerin açılmasına ilişkin bölümden “Çok programlı Anadolu lisesi, mesleki ve teknik eğitim merkezi ve mesleki eğitim merkezinde karma eğitim yapılır” maddesi kaldırılmıştı.