Boğaziçi Üniversitesi emekçileri işçi düşmanı düzenlemeyi geri çektirmekte kararlı

Boğaziçi Üniversitesi’nde emekçileri, servis güzergahlarıyla ilgili rektörlüğün yaptığı işçi düşmanı düzenleme hakkında Güney Kampüsü girişinde basın açıklaması düzenledi.

soL - İstanbul

Boğaziçi Üniversitesi emekçileri rektörlük tarafından değiştirilen servis güzergahlarının eski haline getirilmesi için bir süredir eylemde.

Bugün öğlen saatlerinde Boğaziçi Üniversitesi çalışanları rektörlük binası önünde toplanarak yürüyüşe geçti. Eğitim-Sen öncülüğündeki eylemin basın açıklaması Güney Kampüsü girişinde yapıldı.

Eğitim-Sen tarafından yapılan açıklamada “Ücretsiz olarak faydalandığımız tek hakkımız olana servisle çıkarıldığı ihalede servis sayısı 50’ye düşürülmüş, yüzlerce emekçi mağdur edilmiştir.Yapılan düzenlemeyle emekçiler ya servise hiç binemeyecek, ya servislere ulaşmak için toplu taşıma kullanılacak ya da kilometrelerce yürümek zorunda kalacaktır. Kapasitenin üzerinde yolcu taşınarak emekçiler ayakta seyahat edecektir. Servislerin birleştirilmesiyle zaten uzun olan seyahat süreleri daha fazla uzayacaktır” denildi.

Tasarruf gerekçesiyle yapıldığı söylenen ve taraflarca görüşülmeyen düzenlemenin yüzlerce insanı mağdur edeceği belirtilen açıklamada “Tasarruf yapmakta samimi olsalardı. önce kendilerine aldıkları döner sermaye paylarından ve diğer gelirlerden vazgeçerlerdi. Bizler emekçiler olarak servis sayılarının kademeli olarak azaltılarak kaldırılmaya çalışılmasına ve sosyal haklarımızın elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz. Boğaziçi Üniversitesi bir kamu kurumudur; bizlerinde bu kurumun bir emekçileri olduğunu hatırlatıyoruz. Üniversiteyi aile şirketi olarak görenlere inat; insan, doğa, toplum yararına üniversite taleplerimizi bir kez daha haykırıyoruz” ifadelerine yer verildi. 

REKTÖRLÜK GERİ ADIM ATMAYA BAŞLADI

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki işçi düşmanı uygulamalara dair konuştuğumuz bir üniversite çalışanı “Maliye Bakanlığı birkaç yıldan beri, kamu kurumlarına verdiği ödenekleri azaltarak personel servislerinin kaldırılmasına dair baskı yapmakta. Ama İstanbul gibi bir metropolde servis kullanmadan işe gelmek çok da mümkün değil. Hepimiz üniversiteye uzak oturuyoruz. Kademeli olarak servis sayılarımız azaltıldı. Bu sene 50’ye kadar indi. Servisler hakkında görüşmelere katılmak sendika olarak bizim yasal hakkımız iken görüşmelere alınmadık. Yaptığımız eylemlerle üniversite yönetiminin geri aldım atmaya başladığını görüyoruz. Rektörlük son olarak bize, herkesin yine evlerine yakın yerden bineceklerini ancak servis sayısında artış olmayacağını söylediler. Ama ihalede 45 kişilik servislerde personel sayısı 50 kişi olarak görünüyor. Bu bizim taleplerinizi karşılamıyor. Eğer düzenleme bu haliyle devam ederse çileye dönüşecek servisler kullanılmayacak ve sonraki süreçte zaten kullanılmadığını gerekçe göstererek servisleri kaldırmak isteyecekler” ifadelerini kullandı.