Bir mahkeme daha zorunlu din dersi zorbalığına 'dur' dedi

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuvarı 6. sınıf öğrencisi oğlunun din dersinden muaf tutulmasını isteyen annenin talebi okul yönetimince reddedildi. Konuyu mahkemeye taşıyan anne, bir hukuk zaferi kazandı. İstanbul 4. İdare Mahkemesi, okul yönetiminin ret işlemi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Haber Merkezi

İstanbul'da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Konservatuvarı Piyano-Arp-Gitar Anasanat Dalı Bölümünde 6. sınıf öğrencisi olarak eğitim gören bir öğrencinin annesi Ayşe Ruhan İkeda, oğlunun zorunlu din dersinden muaf tutulmasını istedi. Okul yönetimi, din dersinden muaf tutulma konusunda karar yetkisinin Milli Eğitim Bakanlığında olduğunu savunarak, annenin talebini reddetti. 

Anne Ayşe Ruhan İkeda, konuyu idare mahkemesine götürdü. 

İstanbul 4. İdare Mahkemesi, dosyayı inceledikten sonra oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. 

Milli Eğitim Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi yönetiminin savunmalarına da yer verilen kararda, öğrenci velisinin talebinin reddedilmesinin "hukuka aykırı" bulunduğu belirtildi.

Kararda, sadece musevi ve hristiyan ailelerin çocuklarının yararlanabildiği "din dersinden muafiyet" uygulamasından, diğer dinlere inanan, hiçbir dine inanmayan ya da tanrı tanımaz kişilerin çocuklarının da yararlanabilmesi gerektiği ifade edildi. 

Kararda şöyle denildi: 

"Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin vermiş olduğu ihlal kararları ve sadece Hristiyanlık ve Musevilik dinlerine inanan öğrencilere Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muafiyet imkanının tanınmasının, diğer dinlere inanan, hiçbir dine inanmayan ya da tanrı tanımaz kişiler açısından eşitsizlik yaratacak olması karşısında, davacının çocuğunun Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf tutulması talebiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin, uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi."