Bir haftanın karnesi: Kadın düşmanlığı bitmiyor

Şubat'ın son haftasında 2 kadın öldürüldü. 19 yaşındaki bir kadına tecavüz etmeye çalışan sanıklar, genç kadının direnişi sayesinde bunu gerçekleştiremeyince ceza indirimi aldı. Başka bir kadın ise kadının bedeniyle ilgili tasarrufunu erkeklere devreden uygulamalardan ancak kamuoyu baskısı sayesinde kurtuldu. Türkiye'nin kadına yönelik şiddete dair bu haftaki karnesi, yine 1'ler ve…

soL Toplum

Şubat ayının son haftası, Türkiye'de yaşayan kadınlar için yine şiddetle dolu geçti. 23 Şubat pazartesi günü, Denizli'de yaşayan Nuriye S., bir süredir birlikte yaşadığı Tahsin B. tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Kırıkkale'de yaşayan 32 yaşındaki Sabiha T. ise, üvey oğlu tarafından yine bıçaklanarak öldürüldüğünde tarihler 23 Şubat'ı gösteriyordu.

İstanbul'da yaşayan Merve Öngen, 21 Şubat gecesi, yemeksepeti.com üzerinden verdiği bir sipariş sonrasında yaşadığı tacizi, "bu ülkede polis veya hukuka inancım olmadığı için buradan paylaşmak istiyorum" diyerek sosyal medya üzerinden duyurdu. Ögen, internet üzerinden sipariş verdiği bir firmanın çalışanının iletişim bilgilerini isteği dışında alması üzerine mesaj ve aramayla tacize uğramış, polise gideceğini söylediği tacizciden, "bana bir şey olmaz ya" cevabını almıştı.

Antalya'da görülen bir dava, kadına yönelik şiddetin hukuk eliyle nasıl desteklendiğini bir kez daha gözler önüne serdi. 19 yaşındaki D. A. A.'yı kaçırarak tecavüz girişiminde bulunan ve genç kadını alıkoydukları 2 ayın sonunda yakalanan 4 sanığa verilen 9'ar yıllık hapis cezası, indirimlerle 4 yıl 2'şer aya düşürüldü. Sanıkların ceza indirimi almasının sebeplerinden bir tanesi, direnerek tecavüze engel olmasıydı. Yattıkları süre göz önünde bulundurulan saldırganlar tahliye edildi.

Annesini öldüren eski sevgilisi tarafından vurulan ve kaldırıldığı hastanede yasal süre dolmamış olmasına rağmen "eş rızası" gerektiği iddiasıyla kürtaj olmasına izin verilmeyen A. K., konunun medyada geniş yer bulması üzerine talep ettiği tedaviyi görebildi. Genç kadın, hamile olduğu gerekçesiyle enfeksiyon önleyici ilaçları alamadığı için kolunun kesilmesi tehlikesiyle karşı karşıyaydı fakat hastane kürtaj için A. K.'nın boşanmak üzere olduğu eski eşinin onayını talep ediyordu.