Bir Bakan'ın 15 Temmuz açıklaması: B planının ne olduğunu bilmiyoruz, bu bizi ürkütüyor

15 Temmuz gecesini Çankaya'da geçiren bir bakan "15 Temmuz’un üzerinden 13 gün geçti. Hâlâ çok keskin bir kırmızı çizgi çizemiyoruz. Şu, şudur diyemiyoruz. Bu darbenin A planı olduğu gibi B planı ve C planının ne olduğunu bilmiyoruz. Bu bizi ürkütüyor" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi sonrası belirsizlikler sürüyor. Hürriyet'ten Abdülkadir Selvi, belirsizlikleri işaret eden bir köşe yazısı kaleme alırken bir Bakan'la yaptığı görüşmeyi aktardı.

"Darbe ihbarının alındığı saat 16.00 ile darbenin başladığı 21.00 arasında bilinenlerin yanı sıra koskoca bir kara delik var. Sanıyorum yargılamalar sırasında dudaklarımızı uçuklatacak itiraflara tanık olacağız" diyen Selvi, yazısında şu ifadeleri kullandı:

Darbe gecesine ilişkin birçok karanlık nokta var. Darbe tehlikesinin devam etmesinin nedeni bu. Çünkü roller net değil. Genelkurmay Başkanlığı dün darbeye katılan birliklere ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. TSK’nın kahir ekseriyetinin darbe girişimine karşı çıktığı belirtildi. Doğru. Zaten o yüzden bu darbeye, emir komuta zinciri içinde olmayan, FETÖ cuntasının bir kalkışması diyoruz. TSK’nın tümüne mal edilemez. Ama şu sorunun da cevabının verilmesi lazım: Darbeye TSK’nın yüzde 1.5’i iştirak etti. O zaman darbeyi önlemek için yüzde 98.5’i ne yaptı? Ankara ve İstanbul’u bombalayan, sivil halkı tarayan savaş uçaklarını indirmek ve helikopterleri susturmak için ne yapıldı?

Darbecilerin ifadelerini okuyorum. Neredeyse çıkıp bu darbeyi ben yaptım diyeceğim. O zaman soruyorum, darbe girişimini kim yaptı? Meclis’i kim bombaladı, Cumhurbaşkanı’nı öldürmek için Marmaris’e kim gitti?

Şu ana kadar eski Hava Kuvvetleri Komutanı Akın Öztürk’ün pozisyonunu netleştirebilmiş değiliz. Akıncılar Üssü’nde elleri çözülüp serbest kalan generaller karşılarında ilk olarak Akın Öztürk’ü görüyor. “Geçmiş olsun” diyor. Sigara isteyenlere sigara ikram ediyor. Daha öncesi de var. Genelkurmay İkinci Başkanı Yaşar Güler’in ağzı bantlanmak istenince, “Komutanınıza bu yapılır mı?” diye müdahale ediyor.

Darbe gecesini Çankaya Köşkü’nde geçiren bir bakanla konuştum. “Darbe tehlikesi henüz geçmedi” dedi. Bunu neye dayanarak söylediğini sordum. “15 Temmuz’un üzerinden 13 gün geçti. Hâlâ çok keskin bir kırmızı çizgi çizemiyoruz. Şu, şudur diyemiyoruz. Bu darbenin A planı olduğu gibi B planı ve C planının ne olduğunu bilmiyoruz. Bu bizi ürkütüyor” dedi. O yüzden bugünkü YAŞ toplantısı çok önemli... 

Yazının tamamı