Bir Bakan 'var' dedi, bir Bakan 'yok' dedi: Emekliye maaş promosyonu rafa kalktı!

11 milyondan fazla emekli maaş promosyonu için yaklaşık bir ay önce Çalışma eski Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı “Çalışmamızı tamamladık. Çok güzel bir formülümüz var” sözleriyle umutlandı, dün de yeni Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı “Öyle bir taahhüdümüz yok” açıklamasıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Emeklilerin maaş promosyonu şimdilik rafa kalkmış görünüyor.

11 milyondan fazla emekli maaş promosyonu için yaklaşık bir ay önce Çalışma eski Bakanı Süleyman Soylu’nun yaptığı “Çalışmamızı tamamladık. Çok güzel bir formülümüz var” sözleriyle umutlandı, dün de yeni Bakan Mehmet Müezzinoğlu’nun yaptığı “Öyle bir taahhüdümüz yok” açıklamasıyla büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Emeklilerin maaş promosyonu şimdilik rafa kalkmış görünüyor. 

Sözcü'den Fırat Tur'un haberine göre, maaş promosyonu bekleyen milyonlarca emekli, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun dün yaptığı “Öyle bir taahhüdümüz yok” açıklamasıyla hayal kırıklığına uğradı. Dahası, Müezzinoğlu yapılan pazarlıklarda bankaların komisyon ücretlerine gündeme getirdiğini belirterek, onları haklı bulduğunu da ifade etti.

Oysa ki daha bir ay öncesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğunda oturan şimdiki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, emeklileri umutlandıran açıklamalar yapmıştı. Emeklilere promosyon konusunda çalışmaları tamamladıklarını ifade eden Soylu, “Bankaların asgari olarak kabul ettikleri var, bizim istediğimiz var. Buna ait çok güzel bir formülümüz var. Bunu hükümetimize arz ettikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız” demişti.

EMEKLİYE YOK, KAMU ÇALIŞANINA VAR

Bakan Müezzinoğlu, 11 milyonu aşkın emeklinin umutlarını tüketen açıklamalar yaptı ancak, başta TBMM, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) olmak üzere, emniyet teşkilatından üniversitelere ve diğer bakanlıklara kadar pek çok kurum, bankalarla yaptıkları maaş promosyonu anlaşmalarıyla çalışanlarına para kazandırıyor.

MİİLETVEKİLLERİNE 10 BİN TL PROMOSYON

Maaş promosyonu alan kamu çalışanları içinde en yüksek rakamlardan birini milletvekilleri alıyor. TBMM yönetiminin geçen yıl Halkbank ile yaptığı maaş promosyonu anlaşması gereği, TBMM çalışanlarına maaşın yüzde 53'ü oranında  promosyon ödemesi yapıldı. Milletvekilleri için 8 bin ila 9 bin 800 TL arasında değişen bu rakamlar, bu yılın başında vekillerin hesaplarına yatırıldı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI 2013'TE 4 YILLIK PROTOKOL YAPMIŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2013 yılında, çalışanlarına maaş promosyonu vermek için Ziraat Bankası Ankara Emek Şubesi ile 31.12.2017 tarihine kadar sürecek bir protokol imzalamış. Anlaşma gereği banka Bakanlığa promosyon tutarı olarak toplam 4 milyon 601 bin TL'yi peşin olarak ödemiş ve bu para çalışanlar arasında eşit olarak dağıtılmış.

SGK 48 MİLYON TL ALMIŞ

Emeklilerin bağlı olduğu kuruluş olan Sosyal Güvenlik Kurum (SGK) ise kendi çalışanlarının maaş promosyonu için 2013 yılında ihaleye çıkmış. İhale sonucu 16.04.2013 ile 16.04.2018 yılları arasını kapsayan beş yıllık süreç için en yüksek teklifi 48 milyon TL ile Vakıflar Bankası vermiş. 48 milyon TL, SGK çalışanları arasında eşit olarak dağıtılmış.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI ÇALIŞANLARINA 1600 TL

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı da çalışanlarına maaş promosyonu vermek için bu yıl ihaleye çıkmış. Bakanlığın hazırladığı ihale şartnamesinde bu yıl itibarıyla üç yıllık düzenlenecek protokolde ihale teklif taban tutarı çalışan başına 1600 TL olacak şekilde belirlenmiş.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI DA PROMOSYON PROTOKOLÜ YAPMIŞ

Kamu kurumları arasında çalışanlarına maaş promosyonu için bankalarla protokol imzalayan kurumlardan birisi de Orman ve Su İşleri Bakanlığı. Bakanlık bu yıl imzaladığı protokolle, çalışanlarına maaş promosyonu vermek üzere Ziraat Bankası ile anlaşmış. Toplam 1523 çalışanı olan Bakanlık, banka ile kişi başı 1600 TL maaş promosyonu ödenmesi ise Ziraat Bankası ile 2019 yılına kadar anlaşma yapmış.