Binali Yıldırım'ın kitap korkusu: Tazminat yetmedi, ceza davası da açtı!

İzmir'de yayınlanan 9 Eylül gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Serdar Öztürk’ün yazdığı "Binali’nin Puslu Limanı" adlı emniyet ve savcılık kayıtlarına dayanılarak hazırlanan kitaba, Başbakan Binali Yıldırım tarafından bir de ceza davası açıldı. Başbakan, kitap için daha önce de tazminat davası açmıştı.

İzmir'de yayınlanan 9 Eylül gazetesinin Yazı İşleri Müdürü Serdar Öztürk’ün yazdığı "Binali’nin Puslu Limanı" adlı emniyet ve savcılık kayıtlarına dayanılarak hazırlanan kitaba, Başbakan Binali Yıldırım tarafından bir de ceza davası açıldı. Başbakan, kitap için daha önce de tazminat davası açmıştı.

Ege'nin Sesi'nde yer alan habere göre, kitaba açılan davaya ilişkin konuşan Serdar Öztürk, "Bayram tatili için memleketime geldiğim sırada, çalıştığım gazeteye polislerin geldiğini öğrendim. İfade vermem için beni çağırıyorlardı. Konuştuk, döndüğümde ifade vermem konusunda anlaştık ama daha sonra benim içime sinmedi, bir de avukatım giderek konu hakkında bilgi aldı. Baktı, bu tazminat davası için verdikleri dilekçe 15 sayfa ise, bunu kısalta kısalta 3-5 sayfaya düşürmüşler. Bu sefer de hakaretten cezalandırılmamı istiyorlar. O suç da ‘Devlet büyüklerine hakaret suçu’na giriyormuş, toplumsal cezalara, o yüzden şimdi savcılara değil de Güvenlik Şube Müdürlüğü’ne ifade vereceğim” dedi.

"BELGELERE DAYANARAK HAZIRLADIM"

Kitabında şahsi meseleleri değil, yaşanan olayları belgelerle anlattığını belirten Öztürk, “Benim kitabımda benim uydurduğum, kurguladığım hiçbir şey yoktur. Kitabımda İzmir polisinin son 15 yıldır yaptığı en büyük operasyonu direkt polis ve savcılık belgeleriyle açıklamaktayım. O yüzden kişisel bir görüş yoktur. Belgesel niteliğinde olarak görülebilir. Bir dava dosyasının içinde ne varsa bütün teknik takipler, dinlemeler, olayla ilgili alınan notlar, tutanaklar hepsi bu kitabın içinde yer almaktadır. Kişisel olarak yazılan bir şey yoktur. Karşı tarafı, kitabın içindeki yapılan ilişkiler bence rahatsız etti” şeklinde konuştu.

"AÇTIĞIM DAVALARI GERİ ÇEKECEĞİM" DİYEN YILDIRIM'IN SÖZÜ ASILSIZ ÇIKTI

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimi sonrası aralarında siyasiler, yazarlar ve gazetecilerin de bulunduğu isimlere yönelik açtığı bin 500 davayı geri çekeceğini bildirilmişti. Konuyla ilgili “Bu bir savcılık soruşturması, savcı da benim ifademi alacak. Ondan sonra karar verilecek” diye belirten Öztürk, “Burada asıl önemli olan şey şu Başbakan açıklama yapıp bütün suç duyurularımı çekeceğim dedi. Benim hakkımda açtıkları davaların hiçbiri geri çekilmedi. Demek ki söyledikleri şeyler asılsız” dedi.

YAYINCI KAPLAN: YILDIRIM İDDİALARI REDDEDİYORSA BELGELERİ GETİRSİN BASALIM

Binali Yıldırım dışında iki vatandaşın da dava açtığını ancak İzmir'de yaşadıklarını iddia eden bu davacıların ikametlerinin İzmir'de bulunmadığına dikkat çeken Siyah Beyaz Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Murat Kaplan, "Dava  tamamen asılsız ve gereksiz bir dava. Eğer Başbakan Binali Yıldırım iddiaları reddediyorsa, söz konusu iddiaları çürüten belgeleri getirsin, onu da kitap olarak basmaya hazırız" demişti.

O KİTAPTA NELER VAR?

Binali Yıldırım'ın bacanağı Cemalettin Haberdar'ın odağında yer aldığı İzmir Limanı soruşturmasını konu alan ve kapatılan dosyayı enine boyuna, belgelerle gözler önüne seren 9 Eylül gazetesi’nin Yaz İşleri Müdürü Serdar Öztürk’ün yazdığı "Binali'nin Puslu Limanı" adlı kitap 3 Haziran'da raflarda yerini almıştı.

Siyah Beyaz Yayıncılık etiketiyle çıkan ve "Bu kitap 17-25 Aralık soruşturması sonrası Türkiye'deki en büyük vurgunun resmi öyküsüdür, İzmir Limanı'nı saran puslu havanın dağılması ile ortaya çıkan ilişkiler ağını okudukça hayrete düşeceksiniz" cümlesiyle tanıtılan kitapta şu konu ve başlıklar yer alıyor: 

-35 CAN 70 plakalı VIP araç Kuşadası Güzelçamlı Forstina Otel’e kimleri götürdü?

-Binali Yıldırım'ın danışmanı Saim İlcioğlu, Kamu İhale Kurumu'nda Daire Başkanı Mehmet Aydın ile ne görüştü?

-Selahattin Şimşek Malatya Valiliği'ni arayarak gemiler için ne istedi?

-Polis büyük balığı yakaladığında ne yaptı?

-İzmir'den Ankara'ya uzanan takipte fotoğraf karelerinde kimler vardı?

-Sorgusunda lazer kalem ile radar cihazı aldığını söyleyen üst düzey bürokrata verilen jammer nasıl görüntülendi?

-İki uzmanın telefon görüşmesinde, limana alınacak vinçler Bülent Ersoy'a nasıl benzetildi?

-“Biraz rüzgar lazım” denilen ihalenin bütün aşamalarında bacanak Cemalettin Haberdar ne yaptı?

-Savcı'yı arayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ne dedi?

-Savcı'nın Adalet Bakanı ile görüşmesini tutanağa nasıl yansıttı?

-Soruşturmaya takipsizlik kararı veren savcı Yargıtay üyeliği ile nasıl ödüllendirildi

Daha önce açılan tazminat davasındaki, dosya başvurusu: