Binali Yıldırım: Sur'u cazibe merkezi haline getiriyoruz

"Şehircilik Şûrası 2017" programında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, TSK operasyonuyla tahrip olan Sur'u cazibe merkezi haline getireceklerini iddia etti.

Başbakan Binali Yıldırım, "Şehircilik Şûrası 2017" programında konuştu. Yıldırım, "Kentsel dönüşüm mecburi dönüşüm değil, gönüllü bir dönüşüme tabi tutulacak. Elinde bulunanın çok daha iyisini yeşil alanıyla, okuluyla, parklarıyla, AVM'lerle her türlü ihtiyacıyla bir yaşam alanına dönüşmüş yeni yeni güzel mahalleler ve bu mahallelerden oluşan güzel şehirleri, marka şehirleri yapmak için işte bu şurada ortaya konacak fikirleri de en ince detaylarına kadar değerlendirmiş olacağız" dedi.

Yıldırım, ''Sur'u cazibe merkezi haline getiriyoruz. Kaliteli, coğrafi bilginin üretilmesi ve paylaşılmasını da hedefliyoruz. Yaşanabilir bir çevre için çevre kirliliğine etken olan bütün kirletici faktörleri engelleyeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Ak Saray'da düzenlenen programda konuşan Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Mazlumlara, mağdurlara kucak açan, ev sahipliği yapan bir ülke oldu Türkiye. Geçen 15 yılda çağ atlatan büyük hizmetleri birer birer hayata geçirdik. Devlet ve millet kenetlendi, büyük bir inanç birlikteliğiyle atılımlarımızı gerçekleştirdik. Büyük projelerin biri bitmeden diğerine başlıyoruz. Dünya çapındaki projeleri kısa zamanda tamamlayıp milletimizin hizmetine veriyoruz. Çanakkale 1915 Köprüsü biliyorsunuz son olarak vatandaşlarımıza yeni bir hizmet olarak geliyor. Çanakkale Köprüsü ve otoyollarıyla birlikte ihalesini dün gerçekleştirdik. 10.5 milyon dolarlık bir projeden bahsediyoruz. Dünyada kriz günden güne derinleşirken Türkiye ardı ardına projelere ya başlıyor, ya hizmete alıyor. Çanakkale 1915 Köprüsü de dünyada herkesin gıpta ile izleyeceği mega bir projedir. Projenin en önemli özelliği, dünyada bugüne kadar dikmeler arasında açıklığı en fazla olan köprü olmasıdır. 2023 Cumhuriyetimizin 100. yılına yetişecek olan köprüsünün iki kulesinin açıklığı 2023 metre olacaktır.

'ÜLKEMİZ ÜZERİNDE YAPILAN HESAPLAR KURSAKLARINDA KALACAK'

Düşmana boğazın sularını dar eden ecdadımıza yakışır bir eseri de kazandırmanın mutluluğunu yaşayacağız. Hayırlı, uğurlu olsun. İnşallah bugün 18 Mart'ta bu köprüye ilk kazmayı vurmak istiyoruz. Büyük projeler, geleceğin kalkınmış Türkiye'sinin ayak sesleri oluyor. Türkiye 15 yıldır büyümeye devam ediyor. Ülkemiz üzerinde çeşitli hesap yapanların hesapları kursaklarında kalacak. Bunu herkes bilmelidir. Türkiye'nin yarını, bugününden daha güzel olacak. Tabii bu büyüme sürecinde şehirlerimizde büyüyor ve gelişiyor Sayın Cumhurbaşkanım. Şehirlerimiz büyüyüp geliştikçe yeni ihtiyaçlar ortaya çıkıyor. Bu konuda çok önemli bir sorumluluğumuz olduğunu biliyoruz. Dünyada artık sadece ülkeler değil, şehirler de birbiriyle yarışır hale geldi. Biz geçmişimizle, kurduğumuz medeniyetlerle daima gurur duyan bir milletiz. Çünkü medeniyetler şehri, medeniyetlerin başkenti İstanbul, Osmanlı'nın başkenti Bursa, peygamberler şehri Diyarbakır bizim. Çağları aşan sesiyle dünyayı iyiliğe çağıran Mevlana'nın Konyası bizim. Avrupa'ya açılan kapımız Edirne bizim. Bu arada Kayseri, farkını da gördük.

'SUR'U CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRİYORUZ'

"Sayın Cumhurbaşkanım, en büyük sorumluluğumuz köprü medeniyetimizin mimar-i abidesi olan bu şehirlerimize her zamankinden daha büyük bir aşkla hizmet etmektir. Çevre ve şehirler bizlere ecdadımızdan bir emanettir. Bu iki emanete sahip çıkmayı öncelikli görevimiz kabul ediyoruz. Şehirlerimizi daha ileri seviyeye taşımak için ana hedeflerimizi aktarmak istiyorum;

- Şehirlerimizi afet ve deprem risklerinden kurtaracak şekilde yeniden imar edeceğiz. Bugün 39 ilimizde 200 bölgeyi yeniden inşa etmek için ayırdık, faaliyetlere başladık. Alçak bölücü terör örgütünün çukur siyasetiyle yakıp yıktığı Güneydoğu'daki yerleşim yerlerimizde 35 bin konutun yapımına başladık. Hızla yapımı devam ediyor. Bir yıl içerisinde eskisinden kat kat daha güzel, bütün ihtiyaçları düşünülmüş bu konutları yapıp vatandaşlarımızın hizmetine vereceğiz. Sur'u cazibe merkezi haline getiriyoruz. Kaliteli, coğrafi bilginin üretilmesi ve paylaşılmasını da hedefliyoruz. Yaşanabilir bir çevre için çevre kirliliğine etken olan bütün kirletici faktörleri engelleyeceğiz. Ülke genelinde kentsel ve kırsal alanların imarına ilişkin usul ve esasların titizlikle uygulanmasını temin edeceğiz. Yerel yönetimlere yol göstererek stratejik planların titizlikle uygulanmasının takipçisi olacağız. Güvenli yapı malzemeleriyle marka şehirler vizyonumuzu ülke genelinde yaygınlaştıracağız. Yeşil alanları, mesire alanları artıracağız. Tarım alanlarını yok etmeyen şehirleşme anlayışına çok daha fazla önem vereceğiz. Şehir insan içindir sayın Cumhurbaşkanım. Gençler, yaşlılar, kadınlar, çocuklar için de şehrin yapısı ve dokusu çok önemlidir. Onun için şehirlerimiz sadece beton yığınlarından oluşmayacak, sosyal ihtiyaçların rahatlıkla karşılanacağı bir yapı oluşturulacaktır. Sizin de üzerinizde olduğunuz üzere dikey mimari yerine yatay mimariyi daha çok teşvik edeceğiz.

Osmanlı'dan bugüne kadar uzanan bir bayındırlık ve çevre geçmişimiz var. Şehircilik konusunda ufuk açıcı bir tarihi birikimimiz var. Bu şurada o köklü birikimin yansımalarını göreceğimize eminim. Şehircilik şurası 3 ay devam edecek. Şura sonrası elde edilecek sonuçların şehircilik alanında çalışan tüm kurumlara, kuruluşlara önemli bir başvuru kaynağı olacağına eminim. Milli şehircilik şurasına katkı sağlayacak olan bilim insanlarımıza, üniversitelerimize, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, STK'ların değerli mensuplarına şükranlarımı sunuyorum.

Sayın Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz 16 yıl içerisinde sadece TOKİ olarak 670 bin konu tamamladık, hak sahiplerine teslim ettik. Ayrıca şu anda devam eden 75 bin konut tamamlanacak ve sahiplerine teslim edilecektir. Böylece 770 milyarlık bir yatırımı Türkiye'de konut alanında gerçekleştirmiş bulunuyor. Yanlış söyledim, düzeltiyorum, toplam 140 milyarlık yatırımı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Çeşitli kamu binalarını da tabii buna ilave etmemiz gerekiyor.

İşimiz daha bitmedi ama şunu izninizle ifade etmek istiyorum. Son 16 yıl içerisinde hükümetlerimiz yeşil alan miktarını 1.8 milyon hektar düzeyinde artırdı. 3 milyar ağacı toprakla buluşturdu. Yeşillik konusunda çok büyük emeklerimiz oldu. Daha da güzel şeyler yapacağız. 99 depremi sayın Cumhurbaşkanım bize çok şey öğretti. Öğrettiği en önemli şey depreme dayanıklı, riskli konutların yerini daha sağlam konutların almasıdır. Bu bağlamda 5 milyon yapı deprem riskine karşı yenilenmesine rağmen halen en az 7 milyon yapı stoğunun yenilenmesine ihtiyaç var. Kaba bir hesapla 750 milyarlık bir bütçeden bahsediyoruz. Dolar bazında yaklaşık 200 milyar dolarlık bir bütçeden bahsediyoruz. Gelecek 10 yıl içerisinde inşaat alanında hayli işimiz olduğunu ifade etmek isterim.

Kentsel dönüşüm mecburi dönüşüm değil, gönüllü bir dönüşüme tabi tutulacak. Elinde bulunanın çok daha iyisini yeşil alanıyla, okuluyla, parklarıyla, AVM'lerle her türlü ihtiyacıyla bir yaşam alanına dönüşmüş yeni yeni güzel mahalleler ve bu mahallelerden oluşan güzel şehirleri, marka şehirleri yapmak için işte bu şurada ortaya konacak fikirleri de en ince detaylarına kadar değerlendirmiş olacağız.

Bölücü terör örgütünün maalesef geçtiğimiz aylarda çukur siyasetiyle ilçeleri, illeri işgal ederek perişan ettikleri alanların yapımını süratle gerçekleştiriyoruz. Sur, özellikle üzerinde durduğumuz bir yer. Sur, Diyarbakır'ın cazibe merkezidir, tarihinin, kültürünün adeta ortaya çıktığı önemli bir merkezdir. O nedenle ilk önce Sur'dan başladık.

Sur'un tüm ihtişamını yeniden ortaya çıkarıyoruz, diğer yandan mağdur olan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gidiyoruz. İnşallah güzel bir eseri tamamlamış olacağız. Bu duygu ve düşüncelerle milli şehircilik şurasına katkı sağlayacak tüm paydaşlara teşekkür ediyorum. Şuranın ülkemize hayırlar getirmesini diliyorum.