Bilimsel raporlar homeopatinin yasaklanmasını öneriyor

Avustralya, ABD, Rusya, İngiltere'de çeşitli bilimsel, akademik komiteler yayımladıkları bilimsel raporlarla homeopatinin yasaklanmasını istedi.

İlker Belek

Homeopati, bir hastalığın nedeni olduğu etkenin çok küçük dozlarının hastalığın tedavisi amacıyla kullanılması demek.

Homeopatinin yaygınlığının bir nedeni, insanların bu konudaki bilgisizliği ve homeopatik ürünlerin en azından zararlı etkisinin olmadığı düşüncesi.

Ancak son yıllarda pek çok hükümet bu konuyla ilgili net bir tutum geliştirmeye başladı.

2010’da İngiltere House of Commons Science and Technology Komitesi, homeopati raporu yayımladı ve olayı “büyücülük” olarak niteledi.

2013’de Avustralya National Health and Medical Research Komitesi, homeopatinin yararsız olduğunu açıkladı ve eczanelerdeki satışının yasaklanmasını önerdi.

ABD’de Federal Trade Commission 2016’da homeopatik ürünlerin denetiminin sıkılaştırılmasını ve klinik kullanım için kesin kanıtların elde edilmesi gerektiğini belirtti. Bu görüşe son olarak Rus Academia of Science da katıldı.

Homeopatiyle ilgili tek yumuşak görüş İsviçre hükümetinin resmi raporunda mevcut. Ancak o da homeopatinin nasıl zararlı sonuçlar yaratabileceğine işaret ediyor. Bu durum İsviçreli homeopatları hiç memnun etmedi ve bir gözden geçirme makalesi yayımlamak durumunda kaldılar. Ne var ki bu makalenin kendisi bile homeopatinin etkili olduğuna ilişkin hiçbir bilimsel kanıt sunamadı.

Homeopati karşıtı bu resmi tutumlara son olarak European Academies Science Advisory Komitesi'nin resmi görüşü eklendi.

Yakın zaman önce bu raporun içeriğini soL'da haberleştirmiştik. 

Kaynak

https://sciencebasedmedicine.org/homeopathy-embarrassing-to-integrative-medicine/