Bildiri yayımlayan liselerin sayısı artıyor: 'Karanlığın karşısında duracağız!

Beyoğlu Anadolu Liseli Öğrenciler ve İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri de bildiri yayımladı. Bildirilerde, "karanlığın karşısına dikileceğiz" vurgusu yapılıyor.

Haber Merkezi

Ülkenin köklü liselerinde öğrenciler peş peşe gericilik karşıtı bildirilere imza atıyor. İstanbul Erkek Lisesi ile başlayan ve Galatasaray Lisesi, İzmir Çiğli Fen lisesi öğrencileri, Vefa Lisesi, Cağaloğlu Anadolu Lisesi, Bornova Anadolu Lisesi ve Ankara Gazi Anadolu Lisesi ile devam eden açıklamalara, Beyoğlu Anadolu Liseli öğrenciler ve İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri imzalı iki bildiri daha katıldı.

İşte "karanlığın karşısına dikileceğiz" denen o bildiriler.

İzmirli Çiğli Fen lisesi öğrencileri tarafından yayımlanan bildiri:

“İzmir Çiğli Fen Lisesi öğrencileri olarak İstanbul Erkek Lisesi'nde başlayan, okul yönetimlerini ve onların gerici uygulamalarını sırtını dönerek protesto eden arkadaşlarımızın direnişine bizler de destek veriyoruz. Okullarımızda öğrenciler üzerindeki gerici baskıların ve uygulamaların bir an önce son bulmasını istiyor, benzer baskılar altındaki diğer okullarda eğitim gören arkadaşlarımızı bizimle kol kola durmaya çağırıyoruz.

İstanbul'dan arkadaşlarımızın gerçekleştirdikleri hepimize umut oldu. Bir kez daha liselilerin karanlığın karşısında yanyana ve omuz omuza durabileceğini gördük. Bizler, gerici öğretmenlerin verdiği eğitimden, etek boylarımıza karışılmasından, sapık öğretmenler tarafından taciz edilmekten, gerici okul idareleri tarafından tehdit edilmekten bıktık. Bilimsel ve laik eğitimin yuvası olması gereken okullarımız, gericiliğin ve kindarlığın yuvası olmuş durumda. Biz bu kalıba sığmayacağız, liselerimizi savunmaktan vazgeçmeyeceğiz. İstanbul’daki arkadaşlarımızın çağrısına cevap veriyoruz ve gerici okul yönetimlerine sesleniyoruz: Arkadaşlarımızla beraber, yanyana, kararlı bir şekilde karanlığın üzerine yürümeye devam edeceğiz!

Şimdi tüm liseli arkadaşlarımıza sesleniyoruz; beraber olursak başarabiliriz, yanyana durursak okullarımıza sahip çıkabiliriz. Umudumuzu her zaman korumaya devam edeceğiz ve omuz omuza durarak karanlığın karşısına dikileceğiz!”

Beyoğlu Anadolu Liseli Öğrenciler imzalı bildiri:

“Karanlıktan Aydınlığa”dır şiarımız.
Türkiye’nin dört bir yanında liseli kardeşlerimizin gerici, yobaz okul idarelerine verdiği mücadeleyi gıpta ile izlerken okulumuz Beyoğlu Anadolu Lisesi’nin kız lisesine çevrilerek gelecek yıldan itibaren erkek öğrencilerin okula alınmayacağını öğrendik.
Bahçesinde kızların ve erkeklerin bir arada oturmasından dolayı yoldan çıkacağını düşünüp üniversite seçen bir zihniyetin kızlı-erkekli eğitime nefretini elbette ki biliyoruz. Devlet desteğindeki dinci vakıflarda çocuklara sistematik taciz, tecavüz edilirken ses çıkarmayan, eğitimi dinci-gerici vakıf ve kurumlara ihale edip memleketi koca bir imam hatip hapishanesine çeviren iktidar ele geçiremediği okulları “proje okul” kılıfıyla kuşatıp, idarecisinden öğretmenine kadar kendi zihniyet dünyasıyla uyumlu “eğitimcilerle” doldurmuştur. 

Okulumuzdaki gericileşme öncelikle müdür yardımcılığı atanmasında yaşanmıştır. Bir önceki müdür yardımcısı haksız biçimde görevden alınıp yerine ilçe milli eğitim müdürünün dayatmasıyla 3 yıllık bir din kültürü öğretmeni müdür yardımcısı olarak atanmıştır. Öğrenciyle iletişim kurmayı beceremeyen, bütün gün güvenlik kameralarından okulu izleyen biri köklü bir okulun idareci koltuğuna geçmiştir. Okulumuzdaki sınıfların fiziki kapasiteleri 34 kişiyi bile
kaldıramazken, Ankara’daki -büyük ihtimalle eğitimci olmayan- bürokratların verdiği kararla sınıf mevcutları 40 kişiye çıkmıştır.
Bahçesi olmayan, sınıflarına 30 kişinin bile sığmadığı bir okula 40 kişilik kontenjan veren bir zihniyet akabinde karma eğitim veren okulumuzu kız lisesi yapmıştır. Çok da uzak olmayan bir vadede kız imam hatip lisesi yapılmayacağının garantisi yoktur. 

Bizler Beyoğlu Anadolu Liseli öğrenciler olarak okul bileşeni öğrenci-öğretmen ve mezunlarının görüşü alınmadan alınan “kız lisesi” kararına karşı çıkıyor, kızlı-erkekli karma eğitimin devam etmesini talep ediyoruz.
Gücümüzü Beyoğlu Anadolu Lisesinin “karanlıktan aydınlığa” olan şiarından alıyoruz. Bütün mezunlarımızı ve öğrencilerimizi mücadelemizde desteğe çağırıyoruz.