Beşiktaş'ta rantsal dönüşüm: Çarşıdaki binalar birleştirilip giyim mağazası yapılacak

Beşiktaş çarşısının dokusunu bozacak yeni bir karar alındı. Kartal Heykeli’nin etrafında bulunan tescilli binalar birleştirilerek giyim mağazası yapılacak.

İstanbul’un ilçesi Beşiktaş’ın sembollerinden Kartal heykelinin bulunduğu meydanda yer alan dükkanların birleştirilip giyim mağazası yapılması kararı alındı. Restorasyon projesi Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu tarafından onaylanan proje için Beşiktaş Belediyesi’ne ruhsat başvurusunda bulunuldu.

Beşiktaş çarşısını ranta kurban eden bu girişimle "AVM kültürü" yerleştirilmeye çalışılması tepkilere neden oldu. Bölgedeki esnaf, “Bir büyük mağazamız eksikti! Buraya alışveriş merkezi mantığı ile yapılacak işler Beşiktaş’ın ruhuna aykırı. Beyoğlu gibi olur diye endişeleniyoruz” yorumunda bulundu.

Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi de projeye yönelik hazırlanan raporda, uygulamanın Beşiktaş Çarşısı’nın kimliğini bozabileceği tespitinde bulunarak ilgili kurul kararlarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Mimarlar Odası, “Bu uygulama ile tüm Beşiktaş Çarşısı için emsal teşkil edebilecek ve Beşiktaş Çarşısı’nın kimliğini yaratan mimari, kentsel ve sosyal dokuyu yok ederek sadece büyük mağazaların bulunduğu AVM’ye çevirebilecek olan çekinceli bir uygulamanın önü açılacaktır” ifadelerine yer verdi.