Beşiktaş katliamı iddianamesi hazır

Beşiktaş'ta 10 Aralık 2016 günü gerçekleştirilen bombalı saldırıya ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede iki canlı bombanın saldırı emrini aynı araçta bulunan kadın saldırgandan aldığı ve eylemin PKK Özel Kuvvetler örgütü TAK tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

Beşiktaş Vodafone Park’da 10 Aralık 2016’da oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçı sonrası 46 polis ve sivilin hayatını kaybettiği, 263 polis ve sivilin yaralandığı bombalı saldırısına ilişkin iddianame hazırlandı.

Saldırıyı düzenleyen Kadri Kılınç ile Burak Yavuz’un öncesinde bölgede keşif yaptıkları ve "cesaret hapı" aldıkları belirtilen iddianamede eylem talimatını aynı araçta bulunan kadından aldıkları, iki saldırgan stada doğru hareket ederken açık kimliği tespit edilemeyen kadının bomba yüklü araçtan indikten sonra Maçka Parkı istikametine gittiği belirtildi. 

Hürriyet'ten Ayşegül Usta’nın haberine göre iddianamede yer alan diğer açıklamalar şöyle:

Saldırıya ilişkin 7’si tutuklu 10 şüpheli hakkındaki soruşturma tamamlandı. Başsavcılığın onayının ardından İstanbul 29’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede dört şüphelinin ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 3 bin 856 yıldan, 4 bin 929 yıla kadar hapisle, 6 şüphelinin ise 7,5 yıl ile 25 yıla kadar değişen hapisle cezalandırılması istendi. Beşiktaş Jimnastik Kulübü Derneği, İETT Genel Müdürlüğü, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü suçtan zarar gören olarak yer aldı.

Bombalı saldırının detaylarına da yer verilen iddianamede, saldırının ardından yapılan ilk aramada olay yerine yakın yeşillik alanda bulunan üç patlamamış el bombasının kontrollü bir şekilde imha edildiği belirtilerek, “Patlama bölgesinde ele geçirilen el bombaları ve silahın, örgüt mensuplarınca eylem öncesi kontrol noktalarında kendilerini durduracak güvenlik güçleri ile çatışmaya girme ihtimaline karşı araçta bulundurdukları anlaşılmıştır” denildi.

İlk bombalı saldırıyı araç ile gerçekleştiren Kadri Kılınç hakkında 2008’de Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesince, ikinci eylemi gerçekleştiren Burak Yavuz hakkında ise 2014’de Gaziantep 2’inci Ağır ceza Mahkemesince PKK/KCK'ye üye olmak suçundan hakkında yakalama kararı çıkartıldığı hatırlatıldı.

Bombalı saldırıya ilişkin kamera görüntülerine ilişkin bilgilere de yer verilen iddianamede, bombalı aracın eylem öncesi Beşiktaş Vodafone Park Stadyumu çevresinde keşif çalışmaları yaptığı, arka koltukta üçüncü bir şahsın daha olduğu, şahsın kadın olduğu belirtildi. Bombalı aracın arka kısmında oturan kadın şahsın çok kısa bir süre ekran karesine girip çıktığı, farklı açı ve kameralar detaylı olarak incelendiğinde, açık kimliği tespit edilemeyen kamera açısından çıkan kadın örgüt üyesinin Maçka Parkı içerisine girdiği anlatıldı. Kadının mavi kot pantolonlu, koyu renkli mont, koyu renk bere (lacivert) ve kahverengi çantalı, 25-30 yaş aralığında olduğu ifade edildi.

Saldırganların araç içerisinde iken planlama ve değerlendirilme yaptıktan sonra Maçka Parkı’na giren kadın saldırganın, Kadri Kılınç ve Burak Yavuz’a harekete geçmeleri konusunda talimat verdiği, Kılınç ve Yavuz’un stadyuma doğru hareket ettiği kaydedildi.

İkinci saldırıyı gerçekleştiren Burak Yavuz’un sendeleyip yalpalayarak yürümesinden hareketle araçta beklerken iki saldırganın uyuşturucu (cesaret uyarıcı ilaçları) aldıkları belirtildi.

İddianamede, PKK Kuzey Alan Karargahı telsiz operatörü olduğu belirtilen Rojhat A/K ile telsiz kod adı tespit edilemeyen (Diyarbakır Ergani kırsalında telsiz kestirmesi alınan) örgüt mensubu arasında 11 Aralık 2016’da yapılan şifreli telsiz görüşmelerine de yer verildi. Şifresi kırılan konuşmalardan bombalı saldırıyı gerçekleştirenlerin PKK Özel Kuvvetler olarak belirtilen TAK’a bağlı örgüt mensupları olduğunun anlaşıldığı ifade edildi. 

İddianamede bombalı saldırıda 12 aracı ve Gümüşsuyu hizmet binasının zarar gördüğü İETT Genel Müdürlüğü’nün toplam 37 bin 231 Euro ve işçilik bedeli olarak 2 bin 431 TL zararı, Beşiktaş Vodafone Stadı’nda da 429 bin 406 bin USD değerinde zarar oluştuğu ifade edildi.