Beş yılda sağlık çalışanlarına 45 binden fazla saldırı!

14 Mart Tıp Bayramı'na bir gün kala, sağlık emekçilerinin sorunlarıyla ilgili çarpıcı sonuçlar paylaşıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl'ün hazırladığı rapora göre, Türkiye'de bir doktora 572 hasta düşerken, son 5 yılda sağlık çalışanlarına yönelik, kayıtlara geçen saldırı sayısı 46 bin 361 olarak açıklandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Türkiye'de hekimlerin maruz kaldığı hak ihlallerinin derlendiği bir rapor hazırladı. 

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre Bingöl'ün hazırladığı “AKP İktidarında Doktorluk” başlıklı raporda son 5 yılda sağlık çalışanlarına 46 bin 361 sözlü ve fiili saldırı olduğu vurgulandı ve şu veriler paylaşıldı: 

  • DOKTOR SAYISI: Türkiye'de bir doktora 572 hasta düşüyor, performans sistemi hem halk sağlığını hem hekim haklarını hiçe sayıyor. Türkiye’de 141 bin 259 doktor görev yapıyor. Türkiye'de 10 bin kişiye yaklaşık 17 doktor düşerken, bu rakam OECD ülkelerinde 10 bin kişiye 30 hekim civarında. Türkiye, kişi başına düşen hekim sayısında Güney Afrika, Endonezya gibi ülkelerle birlikte en alt sıralarda kalmaktadır.
  • TIP FAKÜLTELERİ: Türkiye'de tıp fakültelerinde okuyan 38 bin 725 bin erkek, 37 bin 231 kadın olmak üzere toplam 75 bin 956 tıp fakültesi öğrencisi bulunmakta. Mevcut tıp fakültelerinde ise toplam 13 bin öğretim üyesi görev yapmakta. Tıp fakültesi sayısı hızla arttırılırken nitelikli öğretim üyesi sayısı aynı oranda artmamakta, bu durum da mesleğe yeni başlayacak doktor adaylarının eğitimlerinde aksamalara neden olmaktadır.
  • ŞİDDET: Sadece 2015 yılında günde ortalama 33 sağlık çalışanına şiddet vakası kayıtlara geçmiştir. Bu olayların 10'u fiziksel, 23'ü ise sözel şiddettir. AKP iktidarı ile uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı, hastaları müşteri haline getirdiği ve sağlık sistemini ticarileştirdiği için sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti arttırmıştır. Son beş yılda sağlık çalışanlarına yönelik sözlü ve fiili 46 bin 361 şiddet vakası kayıtlara geçmiştir.
  • PERFORMANS: Nitelikten çok niceliğe önem veren ve fazla hasta muayene eden hekimin performansının fazla olduğu, döner sermayeden daha fazla para alacağı anlamına gelen bu sistem, hekimler arasında rekabete sebep olmuştur. Performans sebebiyle hastaların işlemleri kısa tutulmaya çalışılmakta, hastaya ayrılan süre azalmakta ve doktorların mesleklerini yaparken ilk plana halk sağlığını almaları engellenmektedir.