Berkin Elvan davası: Sanık polis yine tutuklanmadı

Haziran direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanmasının ardından 269 günlük yaşam mücadelesini kaybederek yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın katillerinin yargılandığı davanın sekizinci duruşması bugün görüldü. Sanık polis Fatih Dalgalı yine tutuklanmadı.

Haber Merkezi

Gezi Parkı direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeği ile hayatını kaybeden Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili davanın sekizinci duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 

Duruşma, gaz fişeği atan silahlardan sorumlu polislerin tanık ifadeleriyle başladı.

GAZ FİŞEĞİ ATMAKTAN SORUMLU POLİSLER KONUŞTU

Tanık olarak ifade veren, olaylar sırasında gaz fişeği atan silahı kullanan (ZET) polis memuru Mehmet Çevik, savcılıkta verdiği ifadenin doğru olduğunu yineleyerek, "Olay günü orada değildim. Şişli Emniyet Müdürlüğü'nde uyur vaziyetteydim. Geceden sabaha kadar olay yerindeydim ama olay anında orada değildim. Görevim polis grubunu yönlendirmekti" dedi.

Çevik, Berkin Elvan'ın katil zanlısı olmakla suçlanan polis Fatih Dalgalı'yı tanımadığını söyledi.

İfadesinin ardından gösterilen görüntülerdeki polisleri tanıyıp tanımadığı sorulan Çevik, "Hiçbirini tanımıyorum" dedi.

Avukat Can Atalay'ın "Gaz fişeği alırken tutanak imzalıyor muydunuz" sorusuna gaz fişeği atmaktan sorumlu polis Mehmet Çevik "hayır" yanıtı verdi.

'OLAY GÜNÜ NEREDE OLDUĞUMUZU HATIRLAMIYORUM'

Gaz fişeği atan silahtan sorumlu bir başka tanık polis Mustafa Erbek ifadesinde, "E-5 kenarında Örnektepe Köprüsü'nde göreviydim. Gece bizi oraya çağırdılar. Saat 12.00-13.00 gibi grubun saldırısına uğradık. Taşla yaralandım. Amirim bana geri çekilmemi ve grupla birlikte kalmamı söyledi. Ben o gün gaz fişeği kullanmadım. Olay günü nerede olduğumuzu hatırlamıyorum. Nerede beklediğimizi hatırlamıyorum. Oradaki polisleri tanımıyorum. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum" dedi.

Sivas Kangal'da görev yapan polis Ömer Koç da ifadesinde, "Yoğun bir mesai içindeydik, o yüzden hatırlamıyorum. Çevik kuvvete bağlı arama kurtarma birimindeydim. ZET tüfeği kullandığımı hatırlamıyorum. Normalde eğitimim var ama kullanmadım. O dönemde ZET kullanmışlığım var ancak Berkin Elvan olayında kullanmadım. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum. Görüntülerdeki kimseyi de tanımadım" dedi.

Protesto eylemleri sırasında Okmeydanı'na hiç gitmediğini belirten tanık ZET'ci polis Yusuf Koçoğlu, "Dış destek kuvvet birimindeydik. Hatırladığım kadarıyla dış destek kuvvet biriminde olduğumuz için olayın dışında bekliyorduk. Metrobüs tarafındaydım. Varyat tarafında uzun süre bekledik. Farklı yerlere gittiğimiz için nerede görev yaptığımızı hatırlamıyorum. Okmeydanı sokaklarına hiç girmedim. Olay yerinde hiç bulunmadım. Fatih Dalgalı'yı da tanımıyorum" dedi.

İfadelerin ardından mahkemeye ara verildi.

'ÇOCUĞUMUN KATİLİNİN TUTUKLANMASINI İSTİYORUM'

Aradan sonra söz alan anne Gülsüm Elvan, "Ben çocuğumu ekmeğe gönderdim. Bana kanlı gömleğini gönderdiler. Kimse bu şahsı tanımıyor. Benim çocuğumu vuranlar yargılanmıyor, savunanlar yargılanıyor. Çocuğumun katilinin tutuklanmasını istiyorum. Bize yaptığınız işkence yeter" diyerek fenalaştı. Gülsüm Elvan yakınlarıyla birlikte salon dışına çıkarıldı.

YENİDEN BİLİRKİŞİ RAPORU ALDIRILACAK

Mahkeme heyeti, jandarma kriminal raporuna göre olaydaki kişinin sanık olup olmadığına dair karşılaştırılan parametrelere göre yüzde 75'in üzerinde benzer olduğunun belirtildiğine dikkat çekti. Herhangi bir kuşkuya ve tereddüde yer vermeyecek şekilde olayın aydınlatılması gerektiği ifade edilerek, bu kuşkunun ve eksikliğin giderilmesi amacıyla yeniden Adli Tıp Kurumu'na yazı yazılarak ayrıntılı bilirkişi raporu aldırılmasına karar verdi.

SANIK POLİS FATİH DALGALI YİNE TUTUKLANMADI

Tanık polislerin dinlenmesini de kararlaştıran heyet, sanık polis Fatih Dalgalı'nın duruşmaları takip ediyor olması, yaptığı görev itibariyle kaçma şüphesinin bulunmadığını dikkate alarak tutuklanması talebini reddetti.

Duruşma, 28 Kasım'a ertelendi.

SAMİ ELVAN: MAHKEME KATİLİ YİNE TUTUKLAMADI 

Duruşmanın ardından Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan dışarıda bekleyen basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Elvan "Bizim beklediğimiz bir şey vardı bugün. Katilin tutuklanması. Mahkeme heyeti bunu bugün yine reddetti" dedi. 

NE OLMUŞTU?

Haziran direnişi eylemlerinin sürdüğü günlerde Okmeydanı’ndaki evinden ekmek almak için dışarı çıktığı sırada polisin attığı gaz fişeğiyle başından yaralanan Berkin Elvan, 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te hayatını kaybetmişti.