BBC spikeri: Kadınlar 'indirimli kalem' değil

BBC'nin kadın spikerleri, kanalın kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ücret eşitsizliği tablosuna çözüm bulmak için BBC Genel Direktörü'ne bir mektup yazdı.

BBC'de spor spikerliği yapan Clare Balding, cinsiyetler arasındaki ücret farkına verilen tepki arttıkça, kanalın kadınlara "indirimli kalem" gibi davranmaması gerektiğini belirtti.

Kanalda çalışan 40'tan fazla kadın spiker, BBC Direktörü General Tony Hall'e şu anda yüzde 10'luk ücret farklılığını ele almak için çağrıda bulundu.

Balding, Financial Times'a yaptığı açıklamada, kendisinin ve diğer 14 kadının Genel Direktör ile konu hakkında bir "çalışma grubu" oluşturabileceklerini söyledi ve durumun ne kendisinin ne de listede ismi olan diğer kadınların maaşıyla ilgili olduğunu vurguladı.

"Hepimiz çok iyi telafiler aldık ama sisteme meydan okumak isteyenler için endişelerim var ve göz ardı ediliyor" diyen Balding, kadınların değersizleştirilmesini veya patronların kendilerine "indirimli kalem" olarak bakabileceklerini düşünmelerini istemediğini söyledi.

BBC 2016'da yıllık 150 bin sterlinden yüksek ücret alan 96 spikerini açıklamış, listenin üçte biri kadınlar oluşmuştu.

Yorumcular, listede bazı spikerlerin kazanmış olduğu ek ödemelerin de olabileceğini gerekçe göstererek, kadın ve erkeklerin ücret eşitsizliğinin daha geniş bir tabanı olmasından korktuklarını bildirmişlerdi.

BBC'nin yüzde 10'luk ücret eşitsizliği, yüzde 18'lik ulusal ortalamadan düşük bulundu.