Başsavcılıktan çevreci çiftin öldürülmesiyle ilgili açıklama

Cumhuriyet Başsavcılığı, Antalya'da evlerinde öldürülen çevreci çiftle ilgili açıklamada bulundu.

Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı, Antalya'nın Finike İlçesi'nde evlerinde öldürülen Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu çifti cinayetiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "Şüphelinin para karşılığı cinayeti işlediğine yönelik önceki beyanları nedeniyle olayda, bu anlamda bir etken olup olmadığının tespiti için her türlü çalışma Finike Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından hassasiyetle yürütülmektedir" denildi.

Antalya'nın Finike İlçesi'nde taş ocaklarına karşı verdiği mücadeleyle tanınan ve 9 Mayıs Salı günü Kızılcık Yaylası'ndaki dağ evlerinde öldürülen Aysin ve Ali Ulvi Büyüknohutçu çifti cinayetiyle ilgili Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Mülhakatımız Finike İlçesi sınırlarında bulunan Gökçeyaka Mahallesi'nde ikamet eden Ali Ulvi Büyüknohutçu ve eşi Aysin Büyüknohutçu'nun 10/05/2017 tarihinde evlerinde ölü olarak bulunmaları olayı ile ilgili olarak; Bir kısım basın kuruluşlarında olayın 'Çevreci çift cinayeti' başlığında, şahısları, bu bölgede faaliyet gösteren bir kısım mermer ocağının kapatılması yönündeki çabaları nedeniyle, söz konusu mermer ocağını işleten kişiler tarafından para karşılığı tutulan şüphelinin öldürmüş olabileceği manasını taşıyan haberler yayınlandığı görülmüştür. Öncelikle kamuoyunda yer alan olayın çevre sağlığı hassasiyeti ile ilgili kısmının Başsavcılığımızca da aynı şekilde paylaşıldığının bilinmesi önem arz etmektedir" denildi.

PARA KARŞILIĞI CİNAYET İDDİALARI

Açıklamada olayla ilgili ise şu ifadeler yer aldı:

"Ölümün 09/05/2017 tarihinde ateşli silah ile meydana geldiğinin tespit edilmesi üzerine olay yerinde Finike Cumhuriyet Başsavcılığımızca derhal çalışma başlatılmış olup, maktuller üzerinde gerekli ölü muayene ve otopsi işlemleri gerçekleştirilmiştir. Yakalanan şüpheli A.Y. sıcağı sıcağına alınan jandarma beyanı ve yer gösterme işlemi sırasında olayı tek başına gerçekleştirdiğini bildirmiş, savcılık ifadesinde ise, mermer ocaklarında çalışan bir takım kişiler tarafından olayı gerçekleştirmek için kendisine para vaat edildiğini belirtmiştir. Şüpheli A.Y. 11/05/2017 tarihinde tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Bu şüphelinin eşi F.Y.'nin de suçun gerçekleşmesinde iştiraki olabileceği düşüncesi nedeniyle, bu şüpheli de 18/05/2017 tarihinde tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Şüpheli A.Y., Finike Cumhuriyet Başsavcılığı'nda vermiş olduğu 01/06/2017 tarihli ifadesinde ise olayı tamamen kendi iradesi ile gerçekleştirdiğini, cezasında indirim alabilir düşüncesiyle, para karşılığı olayı gerçekleştirdiğine yönelik beyanlarda bulunduğunu ifade etmiştir. Öncelikle, olay her yönü ile Finike Cumhuriyet Başsavcılığımızca değerlendirmeye alınmaktadır. Şüphelinin para karşılığı cinayeti işlediğine yönelik önceki beyanları nedeniyle olayda, bu anlamda bir etken olup olmadığının tespiti için her türlü çalışma Finike Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından hassasiyetle yürütülmektedir, yürütülmeye devam edilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."