Başkanlık teklifinde süreç nasıl ilerleyecek?

Başkanlık düzenlemesine ilişkin görüşmeler tüm hızıyla devam ediyor. Dün Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamanın ardından artık başkanlık teklifi maddeleri görüşülmeye başlanacak. Düzenlemenin yaklaşık 15 gün boyunca Meclis'te görüşüleceği tahmin edilirken, bu sürecin sonunda hem tek tek maddeler oylanacak, hem de paketin tamamı Meclis'in onayına sunulacak. 330 tartışmasının tam…

Haber Merkezi

AKP ve MHP ortaklığıyla hazırlanan başkanlık sistemi düzenlemesi Meclis Komisyonu'nda onaylanmasının ardından dün Meclis Genel Kurulu'na getirildi.

18 maddelik düzenlemeye ilişkin dün AKP, CHP, MHP ve HDP adına konuşmalar yapılırken, özellikle AKP ile CHP'liler arasında sert tartışmalar yaşandı.

Günün sonunda Anayasa değişiklik teklifinin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi için yapılan oylamada kabul oyları 338 olarak açıklandı. Bu oylamanın ardından artık teklifin ilgili maddeleri Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanacak. Bu adım sürecin ilk ayağını oluşturuyor. Maddeler üzerine yapılacak ilk tur görüşmelerinde partiler adına önergeler sunulacak ve maddelere ilişkin tartışmalar yapılacak.

İlk turun ardından 48 saat ara verilmesi gerekecek. Verilen bu iki günlük aranın ardından yeniden başlayacak görüşmelerde bu kez maddeler oylanacak. Bu süreçte 330'un altında oy alan madde düşmüş sayılacak. Daha sonra paketin tamamı için yeniden bir oylama yapılacak ve yine 330 evet oyu aranacak. 

Teklifin 330'un altında kalması durumunda paket Meclis'ten geçememiş olacak. Paketin 330'un üzerinde kabul oyu alması durumunda ise başkanlık sistemi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 60 gün sonra referanduma götürülecek.

330 TARTIŞMASI

Başkanlık sistemini içeren düzenlemenin maddelerine geçilmesi için dün Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada CHP "hayır" diyeceğini, AKP ve MHP ise "evet" oyu kullanacağını açıkladı. Buna karşın MHP'den 7 vekilin hayır oyu vereceğini duyurması sonrası MHP'de fire tartışmaları başladı. HDP ise tutuklu vekilleri gerekçe göstererek görüşmelerde oy kullanmayacağını ilan etti.

Yapılan oylama sonrası kabul oyları AKP ve MHP'nin toplam oyundan 15 daha az çıkarak 338'de kaldı.

CHP'nin Meclis'te 133 sandalyesi bulunurken, oylama sonucunda 134 ret, 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. 

Meclis'te yapılacak oylamalarda fire sayısının 9 daha artması durumunda teklif Meclis'ten geçemeyecek. Bunu engellemek isteyen AKP, vekillerine açık oy kullanma zorunluluğu getirirken, CHP'liler bu duruma tepki gösterdi.