Başbakan Yıldırım, Ekonomi Koordinasyon Kurulu kararlarını açıklıyor

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları açıklıyor.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) alınan kararları açıklıyor. Yıldırım, "Firmaların nakit sıkıntılarını gidermek için Hazine kefaleti getirmek suretiyle kredi garanti Fonu'nun kefaletiyle 250 milyar liraya kadar kredi hacmi oluşturuyoruz" dedi. Yıldırım, İmalat sanayiinde yeni yatırımlara devlet katkısının yüzde 15 artırılacağını açıklarken, kurumlar vergisi indiriminin de tam olarak uygulanacağını belirtti. Yıldırım, yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV vergisinin iade edileceğini, asgari ücret desteği alan işverenlerin 2017'nin ilk 3 ayındaki SSK primlerinin Ekim, Kasım, Aralık aylarında 9 ay faizsiz olarak erteleneceğini duyurdu. Başbakan Yıldırım, işsizliğin önüne geçmek için de 2017 yılında 500 bin kişiye özel sektörde iş temin edileceğini söyledi.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın arttırılması, reformların tekrar kaldığın yerden devam etmesi, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık ve bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların bazılarının, nemli olanlarının kamuoyuyla, vatandaşlarımızla paylaşıyoruz.

Reel sektörün, yani üretimle, istihdamla uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz. Yatırım yapan, üreten, Türkiye'nin değerine değer katan bütün kesimlerin yanında olmaya devam eeceğiz. Bu çerçevede bugüne kadar aldığımız tedbirlere ilave olarak yeni bir tedbir daha almış bulunuyoruz. Bunlardan birincisi, firmaların piyasada nakit ihtiyaçları var. Bu nakit sıkıntısını rahatlatmak, işlerini genişletmelerini sağlatmak, hatta istihdamı artırmak için hazine kefareti getirmek suretiyle kredi garanti fonunun kefaretiyle 250 milyar liraya kadar bir kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu ne demektir? Piyasada KOBİ'ler, büyük işletmeler, ihracat işiyle uğraşanlar, yani ekonomimizi ayakta tutan tüm sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. 40 milyar lira civarında sıkışıklığı olan firmaların toplam hacminin 40 milyar olduğu düşünülürse, 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyor. KOBİ'ler, orta ölçekli firmalar, ticaretle uğraşanlar yararlanacak.

İhracat kredilerinde garanti, KOBİ'lerde yüzde 90, ticari kredilerde yüzde 80 uygulanacak.

İhracatımızı yine yüzde 60'tan fazlasını oluşturan KOBİ'lere kıyak yapmış oluyoruz, çünkü buna ihtiyaç var. Bu 250 milyar lirayı vereceğiz de bunun karşılığı var mı yok mu diye soru gelebilir. Burada bütçe arşivini artıracak yeni bir borçlanma gerektirecek yeni bir düşünce yok. Bu sadece 2017 bütçesinden gelen paralarla karşılanacak. Bütçe kalemleri arasında bazı kaydırmalar yapmak suretiyle bunu gerçekleştirmiş olacağız. Birinci ve en önemli tedbir budur. Bu tedbir iş dünyamıza, üretim yapan tesislerimize, yeni iş, aş imkanı sağlayan iş dünyamıza rahatlama getirecek. 

İkinci ve bunun devamı olan konu da 2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek, artmasını sağlamak amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek vermek. Yani yatırımda ciddi bir teşvik seferberliği başlatıyoruz. 2017 yılında yapılan imalata yönelik yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranı, mevcudun üzerine yüzde 10 artırıyoruz. Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Bu ne demek? Yani yok sadece o yatırımla sınırlı değil, bütün işinin içerisinde bunu kullanabilecek. Yani güzel bir iş. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı verilecek. Kurumlar vergisine benzer teşvik tarafındaki bir uygulama olarak yürürlüğe girecek yani... Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. Bunu zaten yapmıyor muyuz? İnşaat işlerinde yeni bir kolaylık olarak geliyor...

Tabii KDV iadelerinde gecikme şikayetleri var, bunu da halledin. Burada yazmıyor ama bu da bizim vatandaş adına talebimiz. İstihdamı artırmak artı korumak. Yani iş yerleri kapanmasın, kredilerle desteklenecek, istihdamla korunacak ama artırmak için biz bazı tedbirler alıyoruz. Özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına, esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde 2017 ocak, şubat, mart, üç aylık primlerini 2017'nin ekim, kasım, aralık ayına öteliyoruz. Yani ilk üç ay, SSK primlerini ödemeyecekler, ne zaman ödeyecekler? Senenin son üç ayında ödeyecekler. Onu da aynı şekilde ödeyecekler, faiz yürütmeden ödeyecekler. Faiz yok.