Başbakan Yardımcısı: Suriye'de kimin işbaşında olacağına karar vermek, Suriye halkının kararı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Suriye'de kimin işbaşında olacağına karar vermek, Suriye halkının kararı" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "İncirlik'in Rusya'nın kullanımına açılması söz konusu olamaz çünkü bu bir NATO üssüdür. Nasıl gündeme geldiğini bilmiyorum. Rusya NATO üyesi olmadığı için Rusya'nın burayı kullanması mümkün değildir" dedi.

Kurtulmuş, Suriye'de Beşar Esad'ın rolü hakkında ise; "Suriye'de kimin işbaşında olacağına karar vermek, Suriye halkının kararı" ifadelerini kullandı. AKP, Suriye ve Beşar Esad konusunda yaptığı önceki açıklamalarda, "Esadlı çözüm"ün imkansız olduğunu dile getiriyordu.

Kurtulmuş'un açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘ABD VE RUSYA BİRBİRLERİYLE SAVAŞACAK NOKTAYA GELDİLER'

Güvenli bölge meselesini tekrar gözden geçirmek lazım. Suriye'de uzun bir süredir devam edecek vekalet savaşı dönemi vardı. ABD ve Rusya bu vekalet savaşlarını sürdürürse birbirleriyle savaşacak noktaya geldiler. Dolayısıyla hiçbir gücün Ortadoğu ve Suriye üzerinde birbirleriyle savaşacağını sanmıyoruz.

Vekalet savaşlarının limitlerini doldurmuş olması, Suriye'de barış için bir şans olabilir. Uçak krizinin aşılması Suriye'de barışın ortaya konulması için bize şans tanıyacaktır. Düne göre daha avantajlı bir noktadayız. Uluslararası camia Suriye'de barış perspektifi geliştiremediği için bir çözüm ortaya koyamadı.

‘ELİ KANLI REJİMİN DEVAM EDİP ETMEYECEĞİ SURİYE HALKININ VERECEĞİ BİR KARARDIR'

Suriye'de kimin işbaşında olacağına karar vermek, Suriye halkının kararı. Eli kanlı rejimin devam edip etmeyeceği Suriye halkının vereceği bir karardır. Buna karar verecek biz değiliz. Çevre ülkeler de değildir. Buna karar verecek Suriye'nin farklı toplumsal gruplarıdır.

Suriye halkının bütün taraflarının düzgün bir şekilde temsil edilmesi gerekir.

‘TÜRKİYE'NİN BURADA EKSİKLİKLERİ VE HATALARI OLABİLİR'

Türkiye'nin burada eksiklikleri ve hataları olabilir. Büyük bir sorunla karşı karşıyasınız. Karşınızda terör örgütleri var. Bu terör örgütlerini kullanan vekalet savaşlarının patronları var. Bu tablo içerisinde Türkiye'nin öngörülerinde de birtakım eksiklikler olmuştur ve atamadığı adımlar olmuştur. Amacımız bunların üzerinden bir siyasal tartışma oluşturmak değil.

Türkiye'nin ekseninin kaydığını söylemek Türkiye'yi tanımamaktır. Türkiye doğu ile de batı ile de ABD ile de Rusya ile de eş zamanlı irtibatı olan ender ülkelerdendir. Bunların hiçbirisi doğrusal çizgide gelişmemiştir. ABD ve Rusya ile ilişkilerimiz tek düze olmamıştır. Zaman zaman ilişkilerimiz iyi olmuş zaman zaman kötü olmuştur. Rusya ile bir sene önce ne kadar kötüydü şimdi iyileşme sürecinde. Bu Türkiye'nin elinde bulunduğu siyasal kartlarının gereğidir. İsteriz ki hepsiyle iyi olsun. Bazen limoni olabilir. Ne Türkiye ne Rusya birbirini uçak krizi yüzünden yok sayamaz. İncirlik'in Rusya'nın kullanımına açılması söz konusu olamaz, çünkü bu bir NATO üssüdür. Nasıl gündeme geldiğini bilmiyorum. Rusya NATO üyesi olmadığı için Rusya'nın burayı kullanması mümkün değildir."