Barışseverler Suriye’de işlenen savaş suçlarına karşı buluştu

Barış Derneği ve Hukukta soL Tavır Derneği, 22 Haziran çarşamba günü, saat: 20’de, Maltepe Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde, AKP'nin Suriye'de işlediği savaş suçlarına karşı "Savaş Suçları Yargılanacak" başlıklı bir etkinlik düzenledi.

Hukukta soL Tavır Derneği ve Barış Derneği tarafından oluşturulan Savaş Suçları Mahkemesi Girişimi’nin hazırladığı, AKP’nin Suriye’de işlemiş olduğu savaş suçlarını konu alan iddianame taslağının ve Savaş Suçları raporunun sunumu geçtiğimiz ay yapılmıştı ve oluşturulacak mahkemenin çerçevesi de tartışmaya açılmıştı. 

Bu toplantının devamı niteliğinde olan söyleşide öncelikle, AKP‘nin Suriye’de işlemiş olduğu savaş suçları değerlendirildi.

Barış Derneği Yönetim Kurulu üyesi olan Aydemir Güler, IŞİD’in işlediği savaş suçları listesinin oldukça kabarık olduğunu, AKP’nin pek çok yönden bu suça iştirak ettiğini söyledi. Hem Türkiye’de hem de dünyada bu savaş suçlarının hesabını soracak herhangi bir yargı sisteminin bulunmadığına değinen Aydemir Güler, savaş suçları denilince akla ilk gelenin Nürnberg Mahkemesi olduğunu ancak Nazileri yargılayan gücünün Sovyetler Birliği olduğunun bir kenara yazılması gerektiğini belirtti. Barış Derneği ve Hukukta soL Tavır Derneği’nin politik bir mücadelenin enstrümanı olarak Savaş Suçları Mahkemesi Girişimi’ni tasarladıklarını belirtti.

Hukukta soL Tavır Derneği adına söz alan Özge Demir ise Savaş Suçları Mahkemesi Girişimi’nin hazırladığı iddianamenin sunumu gerçekleştirdi. Özge Demir, IŞİD’in işlediği suçlarda, AKP’nin azmettiricisi veya faili konumunda olduğunu söyledi. İddianamenin bir çatı iddianame olduğunu, 11 ayrı suçu içerdiğini; özellikle silah sevkiyatı, tarihi eser kaçakçılığının, kasten öldürme ve yaralama suçlarının, toplu katliamların, suçu ve suçluyu övme suçunun, IŞİD’in ülkede örgütlenmesine izin vererek yabancı devlet aleyhine asker toplama gibi suçların iddianamede ön plana çıktığını belirtti.  Savaş Suçları Mahkemesi Girişimi’nin AKP’nin işlediği savaş suçlarını yargılama yetisini halktan ve onlarca yıllardır süren hukuk mücadelesinden aldığını vurguladı.

Yoğun katılımının olduğu toplantı, soru ve tartışma kısmından sonra sona erdi.