Barış Derneği'nden Cerablus operasyonu ile ilgili açıklama

Barış Derneği, Cerablus operasyonuna dair "Türkiye Suriye'ye müdahil olmamalıdır" başlıklı bir açıklama yayımladı.

Haber Merkezi

Bugün başlayan Cerablus operasyonunun ardından Barış Derneği'nden açıklama geldi.

"Türkiye Suriye'ye müdahil olmamalıdır" başlıklı açıklamada, "bu hamle Suriye'nin egemenlik haklarını ihlal eden bir hamledir" denirken, savaşı emperyalist ülkelerin başlattığına vurgu yapıldı.

Operasyonun IŞİD'e karşı yapılmadığı söylenen açıklamada, "IŞİD ülkemizde cirit atmakta, örgütlenmekte, çeşitli kentlerde bazı mahalleleri kontrol altına almakta, hepsinden önemlisi yurttaşlarımızı katletmektedir" denildi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

Türkiye Suriye'ye müdahil olmamalıdır

Türk Silahlı Kuvvetleri, Özgür Suriye Ordusu adıyla bir araya gelen bazı gerici gruplarla birlikte Suriye'nin Cerablus kentine bir askeri operasyon başlattı. Böylece TSK, uzun bir süre sonra ilk kez Suriye topraklarına girmiş oldu.

Bu hamle, Suriye'nin egemenlik haklarını ihlal eden bir hamledir. Emperyalist ülkelerin Suriye'deki savaşı başlatan, körükleyen müdahaleleri ne denli gayrimeşruysa, Türkiye'nin bu hamlesi de o denli gayrimeşrudur.,Hükümet, bu hamlenin IŞİD'e karşı yapıldığını öne sürmektedir. Bu iddianın altının ne kadar boş olduğu ortadadır. IŞİD ülkemizde cirit atmakta, örgütlenmekte, çeşitli kentlerde bazı mahalleleri kontrol altına almakta, hepsinden önemlisi yurttaşlarımızı katletmektedir. Ve devlet bunların hiçbirini önlememektedir. Aksine, yakalanan IŞİD üyelerinin önemli bir bölümü kısa süre içinde serbest bırakılmaktadır. Ülke sınırları içinde IŞİD'in varlığına göz yuman hükümetin, Suriye'de IŞİD karşıtı mücadele vermesi mümkün değildir.

Türkiye, bu hamlesiyle, Cerablus'u IŞİD'in elinden alıp ÖSO adı altındaki gerici çetelerin eline vermektedir. Bu, Suriye halkı için aynı derecede olumsuz bir adımdır. Suriye'de emperyalizm destekli gerici çetelerin başlattığı savaşın sona ermesi ve Suriye halkının barışa kavuşmasına karşı yapılmış, savaşı körükleyecek olan bir harekettir.

Yaşanan gelişmeler, AKP'nin bugüne kadar izlediği Suriye politikasının yalnızca Suriye halkını değil, ülkemiz halkını da savaşın batağına soktuğunu göstermektedir. Bir ilçemiz saldırıların hedefi haline gelmiş ve halk bu ilçeyi terk etmek zorunda kalmıştır. Artık savaş sınırlarımızın içindedir.

Cerablus'a yönelik operasyon derhal durdurulmalıdır. Türkiye, silahlı gerici güçleri desteklemekten vazgeçmelidir. IŞİD başta olmak üzere, ülkemizde varlığını sürdüren ve Suriye'deki savaşı yürüten bütün gerici güçlere derhal müdahale edilmelidir. Sınırlarımız dahilinde bulunan askeri tesisler, Suriye'ye yönelik emperyalist müdahaleler için kullanılmamalıdır. Ülkemizin, vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak, hükümetin birincil görevidir. Hükümet, ülkemizi ateşe atmaktan vazgeçmeli ve sınırlarımızın güvenliğini derhal sağlamalıdır.

Ülkemizde ve bölgemizde barışın sağlanmasının tek koşulu bu adımlardan geçmektedir. 

Barış Derneği